pixabay.com
Foto: Ilustracija

Aktivnost u privatnom sektoru Nemačke je u septembru pala, prvi put za šest i po godina, zbog recesije u proizvodnom sektoru i gubitka zamajca uslužnog sektora.

Prema jednom istraživanju objavljenom danas, indeks menadžera nabavke (PMI), vezan za praćenje aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru koji zajedno čine više od dve trećine nemačke ekonomije, pao je na 49,1 poen u septembru sa 51,7 poena u avgustu, saopštila je kompanija Markit koja izračunava PMI, a prenosi agencija Rojters.

To je prvi put od aprila 2013. godine da je indeks pao ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od smanjenja aktivnosti. Analitičari su, s druge strane, očekivali pad na 51,4 poen.

– Ekonomija se trenutno tetura ka poslednjem kvartalu ove godine, i čini se da, u skladu sa aktuelnim kretanjima, možda neće uknjižiti nikakav rast pre kraja 2019. godine – poručuje Fil Smit iz IHS Markita.

On je dodao i da su podaci iz proizvodne delatnosti „jednostavno katastrofalni“ i da „neizvesnost oko trgovinskih ratova, perspektive automobilske industrije i Bregzita paralizuju narudžbine“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime