Pedeset sedam odsto nemačkih privrednika koji posluju u Srbiji, srpski privredni ambijent ocenjuju kao pozitivan – pokazalo je istraživanje o poslovnom okruženju i investicionom potencijalu koje je sprovela Nemačko-srpska privredna komora.

Nemačke kompanije zadovoljne su kvalifikacijama i stručnošću kadrova koje zapošljavaju i čak 88 odsto njih bi ponovo investiralo u Srbiji. Međutim, na listi faktora koji negativno utiču na njihovo poslovanje visoko je pozicionirana korupcija, pravna nesigurnost i nedovoljno efikasna javna uprava.

Iz Nemačko-srpske privredne komore poručuju da u Srbiji radi oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom. Ipak, pitanje N1 da li će među njima biti i nemački “kralj mesa” Tenis – o čijem se dolasku priča još od 2015. godine – ostalo je bez odgovora.

– Osim što 57 odsto kompanija iz Nemačke smatra da je privredni ambijent u Srbiji pozitivan, istraživanje pokazuje da je 25 odsto nemačkih firmi veoma zadovoljno uslovima poslovanja u Srbiji. Dakle, više od 80 odsto nemačkih investitora ocenjuje Srbiju pozitivno. Od kada sam došao na mesto ambadsadora do danas, dakle za godinu dana – 12.000 radnika je više u nemačkim firmama – rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

– Svaki investitor, pa i “Tenis” će sam najaviti i dati konkretne informacije o tome kada će doći, mi u Nemačko-srpskoj privrednoj komori ostavljamo investitoru da odredi kada je to najbolje za njih. Nemojte zameriti, ali na ovo specifično pitanje ne možemo da odgovorimo – kaže direktor AHK Srbije Martin Knap.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here