commons.wikimedia

Nemački Bundesver počeće da upućuje svoje vojnike u BiH od sredine avgusta, saopšteno je iz Eufora, u čijim redovima će vojnici biti deo vojne misije EU u BiH Altea.

Kako je saopšteno, dolazak vojnika odvijaće se u fazama, a ponovnim vraćanjem Nemačke u tu misiju, broj zemalja koje učestvuju u evropskoj vojnoj misiji u BiH povećan je na 20.

“Biće angažovano maksimalno 50 pripadnika. Novo osoblje Eufora će obezbediti dodatni kapacitet u Glavnom štabu Eufora i za Euforove timove u kućama za vezu i osmatranje, koje su na nepristrasnoj osnovi angažovane širom BiH. LOT kuće su Euforova veza sa lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima”, navodi se u saopštenju.

Kako su naglasili, osoblje u LOT-ovima će živeti sa lokalnim zajednicama u kojima služi i omogućiće da Eufor ima pozitivne i važne veze sa lokalnim i regionalnim vlastima.

“LOT kuće će takođe omogućiti priliku za građane BiH da imaju kontakt s Euforom i time dobiti priliku za direktan dijalog. Ovo angažovanje je dalja demonstracija posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti za sve građane u BiH”, dodaje se u saopštenju, preneo je portal “Nezavisne”.

Kako je objavljeno u usvojenom dokumentu na stranici Bundestaga, cilj operacije nemačkih pripadnika u Euforu podrazumeva prevazilaženje etničkih tenzija, kao i približavanje BiH ka EU i NATO.

Vojnici koji budu angažovani će, kako je navedeno, dobiti i uputstva o upotrebi vatrene sile.

“Primena vojne moći od strane nemačkih oružanih snaga oslanja se na međunarodno pravo i biće dodatno precizirana kroz posebna pravila. Ona uključuju angažovanje vojne moći u cilju vlastite zaštite i zaštite drugih pripadnika misije Eufor Altea, kao i u slučaju pružanja prve pomoći. Pravo na samoodbranu se podrazumeva”, dodaje se u dokumentu.

Kao jedan od razloga za ovu odluku naveden je potencijal za destabilizaciju BiH, kao i moguće otcepljenje Republike Srpske.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here