EPA-EFE/MAJA HITIJ
Olaf Šolc

Kao što su i nagoveštavale prognoze na osnovu ispitivanja glasača, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i vladajuća CDU/CSU vode tesnu bitku za prvu poziciju na danas održanim parlamentarnim izborima.

Prema prvim preliminarnim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 24,9 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 25,6 procenata.

CDU/CSU trenutno je osvojila 24,7, odnosno 24,4 odsto glasova.

Na trećem mestu su Zeleni sa 14,8, odnosno 14,7 odsto glasova.

Zatim slede FDP sa 11,2, odnosno 11,6 odsto, i Alternativa za Nemačku (AfD) 11,3 i 10,3 odsto, prema prvim preliminarnim rezultatima nemačkih televizija ARD i ZDF.

U Bundestag ulazi još jedino levica „Linke“ sa pet odsto glasova.

Ovi rezultati ukazuju na tesnu borbu do poslednjeg prebrojanog glasa, a potom i na duge koalicione pregovore.

Inače ovi izbori su po mnogo čemu rekordni, kako po broju glasača putem pošte koji se procenjuje na više od 40 odsto, tako i po broju stranaka koje učestvuju, a ima ih 47.

Šolc: Građani žele promenu i kancelara Olafa Šolca

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc izjavio je večeras po zatvaranju birališta na parlamentarnim izborima da građani žele promenu i da ta stranka pretenduje na kancelara.

– Birači žele promenu i da novog kancelara po imenu Olaf Šolc – rekao je Šolc pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.

On je ocenio da je izborni rezultat SPD “veliki uspeh”.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i vladajuća CDU/CSU vode tesnu bitku za prvu poziciju na danas održanim parlamentarnim izborima.

Lašet: Tesna borba, unionisti žele da vode vladu

Kandidat za kancelara CDU/CSU Armin Lašet rekao je večeras da se vodi tesna borba u izbornoj noći, ali je i poručio da unionisti žele da vode novu vladu.

Na početku obraćanja u izbornom štabu on je naglasio da se po prvi put posle 16 godina Angela Merkel nije kandidovala za kancelara, tako da su unionisti u izbornu trku ušli bez „bonusa“.

– Znali smo da će biti teško i da ćemo imati tesnu borbu u predizbornoj noći. Još nemamo konačne rezultate. Ali već sada možemo reći da ne možemo biti zadovoljni rezultatom – konstatovao je Lašet.

Rekao je da u svakom slučaju ishod glasanja stavlja Nemačku, ali i CDU/CSU, kao i sve demokratske stranke pred veliki izazov, jer je neophodno postaviti smernice za naredne godine.

– To ne može učiniti samo jedna stranka, potrebno je da prevaziđemo sve razdore i da sarađujemo. Po prvi put ćemo imati tročlanu vladu – naglasio je on.

Rekao je da je CDU/CSU od svojih glasača dobila glas za vladu koju bi prevodila ta stranka.

– Zbog toga ćemo učiniti sve da formiramo vladu pod vodstvom CDU/CSU, jer Nemačkoj treba koalicija budućnosti, koja bi modernizovala zemlju – naglasio je on.

Generalni sekretar CDU: Biće ovo duga izborna noć

Generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije Paul Cimijak izjavio je komentarišući prve izlazne ankete koje ukazuju na tesan rezultat konzervativaca i socijaldemokrata da će “ovo biti duga izborna noć”.

– Brojke pokazuju da postoji mogućnost koalicije Unije (CDU/CSU), Zelenih i slobodnih demokrata – rekao je Cimijak za ARD.

Prema prognozi ARD-a na osnovu izlazne ankete, SPD i CDU/CSU su osvojile po 25 odsto glasova.

Prognoza ZDF-a ukazuje da SPD vodi sa 26 odsto glasova, a CDU/CSU sa 24 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here