pixabay.com

Nemačka ekonomija juri ka oštrom padu iduće godine, upozorava Institut za svetsku ekonomiju iz Kila.

“Nemačka ekonomija kreće se silaznom spiralom. Nedavni skokovi cena struje i gasa smanjiće kupovnu moć domaćinstava i dovesti do pada potrošnje individualnih potrošača. Pored toga, usporavanje svetske ekonomije umanjiće, ne samo izvoz, već i investicione aktivnosti. Kao rezultat, nemačka privreda kliziće ka recesiji u vreme kada je tek počela da se oporavlja od krize izazvane pandemijom”, navodi se u saopštenju instituta.

Analitičari objašnjavaju da, iako su u letnjoj prognozi pretpostavili da će “oporavak prevladati uprkos opterećenjima” i predvideli snažan rast BDP, dugotrajna zabrinutost zbog energetske situacije primorala ih je, kako kažu, da značajno smanje očekivanja.

“Sada očekujemo povećanje BDP od svega 1,4 odsto u tekućoj godini. U 2023. očekuje se pad od 0,7 odsto”, pišu analitičari. Institut je ranije predvideo rast privrede od 3,3 odsto u narednoj godini.

Istraživači Instituta takođe očekuju da će inflacija u ovoj godini dostići 8 odsto, a u idućoj 8,7 odsto, a da će troškovi nabavke energenata porasti za 123 milijarde evra ove i još 136 milijardi evra naredne godine. Isto tako, predviđaju pad kupovne moći domaćinstava za 4,1 odsto, što će biti najveći zabeleženi pad kupovne moći od ujedinjenja Nemačke 1990. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here