Youtube
Priština

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala izjavila je da nemaju informaciju da su četiri države povukle priznanje Kosova.

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića da su četiri države povukle priznaje Kosova, Gervala je navela da nemaju informaciju o tome ni iz jedne zemlje.

Gervala kaže da je to ili neistinita vest, ili da Srbija vredno radi na povlačenjima priznanja. Ona je rekla da Kosovo u pogledu novih priznanja radi sa pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo.

– Radimo i pravilo je diplomatije da ne dajemo informacije pre nego što se procesi finalizuju. Imamo dosta aktivnosti sa pet zemalja EU, radimo na poseban način. Oni bi takođe uklanjali prepreke bržoj integraciji – rekla je Gervala.

Ona je na konferenciji za novinare povodom posete Izraelu, sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove Žosepom Boreljom i prijavom Kosova za članstvo u SE rekla da će članstvo u Savetu Evrope biti najvažniji korak od nezavisnosti na putu evropskih integracija, a da je podnošenje zahteva za prijem u tu organizaciju samo prvi korak na dugom i izazovnom putu ka članstvu u Savetu Evrope.

– Kosovo je jedna od retkih zemalja ili jedina koja je u svoj ustav ugradila Savet Evrope i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Optimistični smo da će kolege u ministarskom savetu 20. maja podržati zahtev. Republika Кosovo je bila i biće sastavni deo Evrope i Zapada – rekla je Gervala.

Ministarka Gervala kaže da Kosovo za članstvo u Savetu Evrope ima podršku mnogih članica Saveta Evrope uključujući neke zemalje koje nisu priznale Kosovo.

Navela je da se posle podnošenja prijave Kosova za članstvo u Savetu Evrope sastala sa ambasadorima zemalja članica Saveta Evrope, a da su ambasadori nekih zemalja koji formalno ne priznaju Kosovo rekli da je članstvo u Savetu Evrope veoma dobro za Кosovo.

– Zato smo odlučili da ovu odluku donesemo sada. Članstvo u Savetu Evrope koristi građanima, zemljama u regionu i Evropi – rekla je Gervala.

4 COMMENTS

    • Jos su ga sa Kosova glasali kao da je jedini a on ih izmlatio vise nego siptari, dok je bila nasa policija nista nije bilo na severu a sad …

      A i siptari lazu i stavljaju glavi u pesak cak nisu verovali kad im Dacic u kameru drzao notu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here