Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon mera uvedenih zbog koronavirusa i na pragu letnje sezone, Crna Gora nema luksuz da na jedan dan zatvara sve prodavnice.

To je rekao savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca Filip Lazović.

On je podsetio da je UPCG stav o neradnoj nedelji navela u inicijativi koja je i dalje pred Ustavnim sudom, a u vreme pandemije još jednom su ponovili apel za ukidanje neradne nedelje.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, nedavno je kazala da će se menjati zakon, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim.

– I pre koronavirusa mi smo ukazivali na to da nemamo luksuz da na jedan dan zatvaramo celu trgovinu, a pogodovo sada taj luksuz je još manji, manji je prostor da uživamo u takvom luksuzu – naveo je Lazović, prenosi RTCG.

Posebno je akcentovana turistička sezona.

– Uočili smo da bi aktuelizovanje tog pitanja, i brže rešavanje možda dalo doprinos uspostavljanju boljeg biznis ambijenta u okolnostima koje imamo – naveo je Lazović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On podseća da je slobodan dan zaposlenih u trgovini već definisan Zakonom o radu.

– Tim pitanjem treba da se bavi Inspekcija rada, pravo na slobodan dan je nesporno – naveo je Lazović.

Kaže i da trgovine u Crnoj Gori nisu samo pet – šest velikih lanaca.

– Veliki broj je malih prodavnica, butika, dućana, kojim bi veoma bilo značajno da rade svakog dana, posebno tokom sezone – naveo je Lazović.

On je u Jutarnjem programu TVCG predstavio istraživanje, koje je Unija poslodavaca Crne Gore sprovela među crnogorskim privrednicima kako bi ocenila uticaj pandemije COVID-19 na poslovanje u Crnoj Gori.

Oko 90 odsto poslodavaca kazalo je da u vreme pandemije nije otpuštalo radnike, a njih oko 80 odsto ne planira da u narednom periodu to učini.

Istraživanje je pokazalo i da je trećini poslodavaca potrebno između jedan i tri meseca da obnove svoje poslovanje, a u sektoru ugostiteljstva rekli su da im je potrebno manje od sedam dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here