EPA/Sergei Guneyev
Vladimir Putin

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, koji se nalazi u zatvoru, podsmevao se u četvrtak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Razlog tome je optužba da je svesno prekršio zakon kada je prošle godine evakuisan iz Rusiije dok je bio u komi, prenosi “Glas Amerike”.

Navaljni je prebačen u Nemačku u avgustu nakon što je otrovan nervnim agensom.

– Morao je da se prijavi vlastima kao neko ko je dva puta osuđivan na uslovnu kaznu zatvora. Potpuno svestan šta radi, i to želim da naglasim, i zanemarujući zakonske uslove, taj gospodin je otišao u inostranstvo da se leči – rekao je Putin novinarima posle samita sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Takođe je istakao da je Navaljni “dobio ono što je zaslužio kada je osuđen na zatvorsku kaznu” i da se “namerno vratio u Rusiju da bi bio uhapšen”.

Opozicioni lider je u objavi na Instagramu, koju je postavio preko advokata, naveo da je sam Putin, na zahtev nemačke vlade, odobrio njegovu evakuaciju.

Zatim se podsmevao ideji da je “svesno” otišao u inostranstvo, a objavio je i fotografiju kako ga na nosilima prebacuju u avion.

“Putin se znoji i ima užasnu glavobolju ako ne laže, na primer da plate u Rusiji rastu, da neće niti obavezne vakcinacije u Rusiji i da je Navaljni svesno otišao u inostranstvo”, navodi se u objavi.

Aleksej Navaljni je najistaknutiji Putinov politički protivnik. Uhapšen je u januaru kada je doputovao u Moskvu iz Nemačke, gde se lečio pošto je otrovan nervnim agensom novičok. Navaljni tvrdi da su ruski agenti taj otrov stavili na njegov donji veš, što Kremlj poriče.

Navaljni je u Moskvi osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne u Rusiji 2014., na koju je osuđen zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Američki predsednik je na pitanje šta će se dogoditi ako Navaljni umre u zatvoru, rekao da je “jasno stavio do znanja Putinu da će posledice biti veoma štetne po Rusiju”.

Ruski predsednik je u intervjuu američkom NBC njuzu ponovo negirao da je naredio trovanje Navalnog.

– Nemamo praksu da tako ubijamo ljude – rekao je Putin, ali nije mogao da garantuje da će Navaljni iz zatvora izaći živ.

“Vidite, takve odluke ne donosi predsednik. Ali, sigurno neće biti tretiran gore od ostalih.”

Sud u Moskvi je prošle nedelje proglasio nezakonitim organizacije koje je osnovao Navaljni i označio ih kao “ekstremističke”. Analitičari su to protumačili kao Putinov pokušaj da ućutka kritičare Kremlja i zabrani im da se kandiduju na parlamentarnim izborima u septembru.

U istom intervjuu Putin je uporedio odgovor Kremlja prema političkim protivnicima sa odgovorom američkih službi na upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara. Putin smatra da je hapšenje demonstranata bilo gušenje slobode govora, ali je pritom ignorisao činjenicu da su neki od nijh povredili policajce, uništavali zgradu Kongresa.

Ruski predsednik smatra da su demonstanti nepravedno optuženi za krivična dela samo zato što su imali “političke zahteve”.

– Zar to nije progon zbog drugačijeg političkog stava? – upitao je Putin.

Tako je presuđeno samo u malom broju slučajeva zbog upada u Kongres. Osuđeni za nasilje i vandalizam suočavaju se sa višegodišnjim zatvorskim kaznama, dok će oni koji su upali u zgradu dobiti lakše ili uslovne kazne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here