D. Timarac
Liturgija: Arhimandrit Metodije, vladika Siluan, ipođakoni, đakoni i čteci

Različitim događanjima u Eparhiji Srpske pravoslavne crkve na Petom kontinentu i u srpskoj zajednici obeleženo je 800 godina autokefalnosti SPC i 70 godina organizovanog crkvenog života. Svečanosti na nedeljnoj liturgiji kojom je načalstvovao episkop Siluan uz sasluženje vladike Longina, arhimandrita manastira Hilandar Metodija, sveštenstva, ipođakona, đakona i čtečeva, kojoj je prisustvovao i ambasador Republike Srbije, ekselencija Miroljub Petrović, poseban ton su dala deca škole “Vuk Karadžić” koja su po završetku nastave došla u saborni hram Sveti Đorđe u Kabramati.

Snažnu poruku uputili su vladika Siluan i arhimandrit Metodije, koji su se besedama obratili vernom narodu. Govoreći o pouci iz Jevanđelja, koje je čitano na Liturgiji, o mladiću koji je hteo da uđe u carstvo nebesko, arhimandrit Metodije je podsetio na život Svetitelja Save i objasnio da je moguće ući u carstvo Božije ako se do kraja posluša reč Gospodnja. Sveti Sava se odrekao carske krune i svega bogatstva koje mu je sledovalo. Iako su ga roditelji i braća molili da to ne čini, on se odlučio na monaški postrig… I nije učinio samo to, već je i poslao pismo svome ocu, koji je bio vladar, da i sam sve ostavi i da mu se pridruži u službi Gospodu Hristu.

Njegovi velikaši su ga odgovarali da to ne čini, ali starac Simeon je otišao sinu, a po njegovom predstavljanju Gospodu iz njegovog groba potekla je loza koja traje, evo, već osam vekova… Ljudi rasuđuju na jedan način, a Bog na drugi, onaj ko reč Božiju sluša, proslaviće se gde god da ode…

Vladika Siluan je u svojoj besedi istakao:

– Radujmo se u Gospodu što je danas sa nama naš dragi i cenjeni vladika Longin, koji je nekada ovde bio kao apostol. Radujemo se njegovoj snazi, što nas hrabri što je sa nama. Naša radost je uzvišena i prodivljena što je sa nama i iguman manastira Hilandar, arhimandrit Metodije, koji sabija u sebi delo Svetoga Save. Savršenstvo se ne dobija novcem nego krstom i uzdanjem u Boga. Arhimandrit Metodije i njegova bratija sa sobom osim nemanjićkih blagoslova nose i atonske uzdahe i suze, borbu i pokajanja i sve ono što nosi čovek na zemlji. Radujmo se braćo i sestre što je apostol Svetoga Save i lavre carske ovde među nama…

Krst na dar

Nakon Svete liturgije i pričešća, u sali kabramatskog hrama upriličen je svečani obed, a starešina hrama proto-stavrofor Đuro Đurđević je uručio arhimandritu Metodiju krst ukrašen opalima.

Ikone za đake

Iguman Metodije je posetio i školu “Vuk Karadžić”, blagoslovio decu i svakome poklonio ikonu Bogorodice Trojeručice. Učionice škole su nedavno rekonstruisane i dobile su nove interaktivne table, koje su već u učionicama i koje će uskoro početi da se koriste. Učiteljice škole su provele vreme u neformalnom razgovoru i sa Njegovom ekselencijom, ambasadorom Srbije u Australiji, gospodinom Miroljubom Petrovićem.

Obilazak parohija

Iguman manastira Hilandar, arhimandrit Metodije, sa svojom bratijom nastaviće da obilazi parohije u Brizbejnu i u Pertu, gde će i završiti posetu Petom kontinentu.