Nemarom ubili našeg sina

0

Roditelji traže odgovor i kraj javašluku u porodilištima: Irena i Siniša Jovanović
 

Irena i Siniša sumnjaju u ozbiljan nemar i nebrigu zaposlenih u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i pokušavaju da uz pomoć policije i pravosuđa dođu do istine o tragediji koju kriju hodnici te bolnice.

Irena objašnjava da je beba na rođenju ocenjena devetkom i da joj je rečeno da je sve u redu.

– Posle dva dana primetila sam da je sinčić dobio fiziološku žuticu, zbog čega ostajemo u bolnici dan duže kako bi malog izlečili osunčavanjem. Predveče odlazim da proverim da li će mi ga doneti na podoj, i nailazim na medicinsku sestru koja panično telefonom priča dežurnom lekaru da je nešto jako hitno. Nisam tada znala da je reč o mom detetu, a ni kasnije kada sam opet otišla da se raspitam – priča Irena.
 

Iskoreniti javašluk

Siniša Jovanović dodaje da je posle smrti mališana posetio jednog od lekara sa GKA koji mu je rekao da su svi organi deteta na rođenju bili zdravi, ali da ne zna šta se potom dešavalo.

– Porodica, brojni prijatelji, pa čak i ljudi iz policije hrabrili su nas da ne posustanemo. Nećemo, jer neko mora da stane na put svemu što se u bolnicama radi – kaže ovaj mladi čovek.

U kliniku potom stiže njen suprug da bi joj doneo stvari i portir ih tada obaveštava da treba da odu na razgovor kod načelnice neonatologije dr Tatjane Nikolić.

– Doktorka nas je dočekala skrštenih ruku i rekla nam da je dete na reanimaciji, a na moje pitanje zbog čega, odgovorila je da je iznenada poplaveo i prestao da diše. Pitala sam ima li nade, uzvratila je sa "teško". Njen odgovor me je nagnao da se zapitam da li je li uopšte živ, da bi mi ona rekla da je preminuo pre sat vremena – seća se nesrećna žena.
 

Sa nevericom se pitaju da li je moguće da se to desi u bolnici koja ne propušta da istakne sopstveni prestiž i stručnost. Suprug Siniša je istrajao u zahtevu da vidi telo deteta i odmah je pozvao policiju.

– Prepoznao sam našu bebu. Niko iz klinike nije zvao policiju, iako su bili dužni, a obrazloženo mi je da roditelji to obično ne traže. Ja jesam, jer mi je sve delovalo kao laž i manipulacija, naročito što su odbili da nam daju kopiju istorije bolesti deteta i majke, pravdajući se da poseduju samo jedan kopir aparat u kancelariji direktora, dr Aleksandra Stefanovića koja je zaljučana, pošto je on na odmoru – priča Siniša i navodi da je do tražene dokumentacije došao tek na zahtev policije.
 

Irena dodaje da su lekari tražili da, posle smrti deteta, ostane u bolnici do kraja vikenda.

– Možete zamisliti tu nehumanost. Hteli su da me stave u sobu sa porodiljama kojima su takođe bebe umrle, ali sam odbila i na lični zahtev sam puštena kući – priča ova mlada žena.
 

Niko u bolnici, kako navode, nije hteo da im kaže uzrok smrti deteta, ali su nezvanično saznali da je obdukcijom koju su zahtevali, ustanovljena bakterijska upala pluća. Smatraju da je neljudsko ponašanje "belih mantila" koje su, nažalost, osetili na svojoj koži, odraz katastrofalnog stanja u srpskom zdravstvu.

– Idemo do kraja kako se tragedija kakva je nas zadesila ne bi dogodila i drugima – poručuju Irena i Siniša Jovanović, ističući da je sud na potezu.

 

ODGOVOR LEKARA: Sve po proceduri

Prim. dr Tatjana Nikolić, pomoćnik direktora za neonatologiju KGA KCS objasnila je u pisanoj izjavi za "Vesti" da su u slučaju pacijentkinje i njene bebe ispoštovane sve procedure predviđene u takvim slučajevima.

– Nakon iznenadne smrti novorođenčeta u trećem danu života MUP je obavio uviđaj, telo je po odluci tužioca poslato na sudsko-medicinsku obdukciju, a na Klinici je obavljen Unutrašnji nadzor nad radom uključenih lekara. Sigurno je da će rezultati obdukcije nezavisne institucije, kao što je Institut za sudsku medicinu pokazati tačne uzroke smrtnog ishoda. Saučestvujemo u bolu porodice uz napomenu da su ovakvi slučajevi retki, ali da se dešavaju i svuda u svetu – kaže dr Nikolić.

 

Babica i 70 beba

– U klinici su me pre porođaja šetali, govoreći da je termin porođaja nastupio, pa da nije. Ležala sam zato u bolnici nedelju dana pre porođaja i tamo smo i ja i ostale porodilje dobile ešerihiju koli i primale terapiju. Stalno se pitam da li je beba od mene dobila tu bakteriju, ili neku drugu posle rođenja zbog nehigijenskih uslova – priča Irena Jovanović i ističe da vikendom dežura samo jedna babica na 70 beba, a dežurni lekar "pokriva" čak dva sprata.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here