Nemce oduševila srpska jednostavnost

0

Nastup plesne sportske grupe Harzevinkel
 

Nasmejana lica na bini, buran aplauz publike. Tačka kojom se Fersmold predstavio na festivalu Evropa pleše u Vrdniku bila je drugačija i odlično su je primili srpska publika i učesnici iz još četiri države. Šareno i raznoliko – tako se pokazala Evropa u zbratimljenom gradu Vrdniku. Festival je okupio oko 250 plesača i članova delegacija iz Nemačke, Grčke, Poljske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Bilo je neverovatno zabavno", utisci su članica plesne sportske grupe Harzevinkel posle dva sjajna nastupa. I srpska publika bila je oduševljena.

– Svi plesači su super, ali ono što su Nemci pokazali je nešto posebno – rekla je Žuža Kiš, stanovnica Vrdnika koja je pratila čitav četvorosatni program.

Mladi iz Fersmolda i Harzevinkela (32 devojčice i devojke i jedini dečak Luka Tešanović) predstavili su se u najboljem svetlu i bili izvanredni kulturni ambasadori, a istovremeno i su oduševljeni prijemom u Srbiji. Jer, domaćini su smislili poseban program kako bi se mladi ljudi iz različitih zemalja bolje upoznali. Organizovane su radionice u kojima su gosti predstavili svoju kulturu i svakodnevne običaje.

– Bosanci imaju mnogo duži raspust nego mi – prokomentarisala je uz osmeh Kristin Osterman.

A inače je generalan zaključak da postoje velike sličnosti sa mladima iz južne Evrope.

– Jedni druge smo učili koracima i različitim pokretima – rekla je Liza Hopman.
Za upoznavanje je tokom tri dana bilo dovoljno prilika. U petak je u susednom mestu Rivica slavljen godišnji festival Dani bostana i internacionalni gosti su takođe bili uvršćeni u program.

 

Voćarski kraj

Subota je bila dan za posete firmama, u kojima su se Irig i okolina predstavili kao voćarski kraj. Gradonačelnik Mihael Mejer-Herman je u pratnji delegacije sastavljene od poslanika SPD-a, Zelenih i UVG-a posetio dva poljoprivredna proizvođača – jabuka i salate, kao i dva vinska podruma.
"Oblast oko Vrdnika je poznata po vinima, ali ono što me je oduševilo su ogromne plantaže jabuka", istakla je Petra Pelcing iz SPD-a.

"Dok su u Nemačkoj često potrebni spektakularni šou-programi i ogromni ringišpili da se posetiocima ponudi dobra zabava, u Rivici je jednostavnost bila ono što fascinira", naglašava "Haler Krajsblat".

 

Lubenice čekaju takmičare
 

Čitavo selo uključujući i strane goste su se fantastično zabavilo u nadmetanju brzog jedenja lubenica ili u zamahivanju bičem. Helena Majer-Vilmes, jedna od igračica iz sportske plesne garde, bila je članica žirija koji je trebalo da proglasi pobednika među mladićima i ona je to uradila sa puno šarma.

"Ovakvo takmičenje u brzom jedenju lubenica trebalo bi da napravimo i kod nas kući. Zaista je impresivno koliko su se Srbi i njihovi gosti ovde dobro zabavili najjednostavnijim igrama", oduševljena je Suzane Štukman-Gale iz delegacije Fersmolda.

"Ovo ovde je tipična Srbija koju neki turista ne može da doživi", naglasila je ona i time istakla prednosti druženja kroz partnerstva gradova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here