M. Stanković
Bilo im zanimljivo: Gosti sa nastavnicama ispred hrama

Na predlog Biljane Dabić, koja aktivno učestvuje u radu roditeljskih organizacija u nemačkoj školi Stuveschule koju pohađaju i njena deca, Teodora (4. razred) i Andrija (2. razred), organizovana je poseta nemačkih đaka našem Hramu Svetog Georgija u Osnabriku.

– Na jednoj konferenciji u školi predložila sam da đaci sa nastavnicima posete i naš hram, budući da posećuju džamije i razne druge crkve u okviru nastave veronauke. Moj predlog je s oduševljenjem prihvaćen i nedavno je poseta ostvarena – kaže nam Biljana.

U poseti srpskom hramu bili su učenici 3. i 4. razreda, njih više od 30, a sa njima su bile nastavnice Nahtvej, koja predaje veronauku i matematiku i Vile, koja predaje veronauku i muziku.
– Dočekala sam ih i sve objašnjavala. Od prve službe koja je ovde održana pod vedrim nebom u bivšem oficirskom logoru, preko zidanja spomen-hrama, kosturnice, doma. Objasnila sam i kratak istorijat Srpske pravoslavne crkve, počev od Svetog Save. Objašnjavala sam razlike između pravoslavlja i katolicizma i odgovarala na pitanja – pojasnila nam je Biljana.

Poseta je završena u Crkvenom domu gde su svi zajedno pevali vaskršnju pesmu vladike Nikolaja Velimirovića “Ljudi, likujte” koju je Biljana za tu priliku prepevala, a muzičku pratnju na pijaninu je izvela gospođa Vile.
– Mnogo nam je bilo lepo, a ja se ponosim – izjavila je Teodora Dabić.
Nastavnicama je darovana knjiga o pravoslavlju na nemačkom jeziku vladike Nikolaja Velimirovića.

Izvor:
M. Stanković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here