pixabay.com
Foto: Ilustracija

U vreme pandemije mnoge sportske dvorane su bile preuređene u centre za prihvat velikog broja obolelih od korone, a sada bi trebalo da posluže kao toplo sklonište za siromašne i stare.

Usred vrelog leta gradonačelnike nemačkih gradova hvata jeza kad pomisle na dolazeću zimu.

– Ako despot iz Kremlja Vladimir Putin ostvari svoje pretnje i zaustavi isporuke gasa Nemačkoj, neće samo rasti cene energenata već će to ugroziti snabdevanje, zavapila je gradonačelnica Ludvigshafena Juta Štajnruk, a preneo “Bild am zontag”.

Sve više gradova osniva krizne štabove i razvija planove za borbu protiv krize koja se najavljuje.

U Ludvigshafenu, u pokrajini Rajnland – Falc, nameravaju da hale tako opreme kako bi tamo mogli da se ugreju oni građani koji više neće moći da plaćaju grejanje.

– Mi upravo spremamo scenarije za slučaj svih mogućih katastrofa imajući u vidu predstojeću jesen i zimu, kaže gradonačelnica Juta Štajnbruk (59 godina, član SPD). Kao centralno mesto za grejanje trebalo bi tamo da posluži hala “Fridrih Ebert”.

Hale sa višestrukom namenom u kojima su održavana sportska takmičenja, izložbe i koncerti, bile su u vreme pandemije tako opremljene da su korišćene i kao centri za vakcinaciju. Ubuduće bi umesto vakcinisanja trebalo da omoguće besplatno grejanje.

Pomenuto nedeljno izdanje najtiražnijeg nemačkog lista objavljuje i novi vid štednje jer gradovi razmišljaju o tome da isključuju semafore kako bi smanjili potrošnju struje.

“Žrtve” zimskih nevolja sa grejanjem biće i mnogi javni zatvoreni bazeni. Za te objekte je potrebno mnogo energije za grejanje vode i vazduha, pa im preti – katanac.

O tome da prištede struju planove kuju u Nojštatu, Frankentalu i Landuu, a u tim planovima im je namera da osnivaju neku vrstu “ostrva toplote”, pritom bi isključivali tokom noći osvetljenje javnih objekata ili semafora.

U Diseldorfu su već spremni da reaguju brzo oko uštede energije ako dođe do nestašice gasa. Tamošnje pokrajinsko Ministarstvo privrede i zaštite klime najavilo je da će tokom jeseni i zime smanjiti grejanje u zgradi, a tokom ovog leta klimatski uređaji neće biti korišćeni za veliko rashlađivanje kao nekada, a biće redukovana i topla voda koja se koristi u kuhinjama i sanitarnim prostorijama, izjavio je njihov portparol.

Nemački list je jednom fotografijom iz arhive podsetio naciju na zimu 1929/1930. na kojoj se vidi grupa nezaposlenih koji su se okupili oko jedne peći u zagrejanom nužnom smeštaju u Berlinu.

Dve brutalne poruke

Centralna topla voda u stanovima je takođe na listi za štednju, ali ta pretnja je već izazvala negodovanja stanara. Predsednik udruženja stanara ih je alarmirao procenom da će troškovi energije moći u ovoj godini da budu povećani i do 5.000 evra.

Nemačke građane nije štedeo ni vicekancelar i ministar privrede Robert Habek izjavom: “Moramo da se pripremimo i na ono najgore”, nagoveštavajući ledena vremena.

Nema klizanja na Božićnom vašaru

Rendzburg je već planirao da ove zime na Božićnom vašaru neće biti podignuto planirano montažno klizalište. Objašnjenje je da mašine za hlađenje troše mnogo struje koja možda nedostaje na nekim drugim mestima. To se smatra odgovornim potezom u vreme kada se predviđa nestašica gasa koji se mnogo koristi za proizvodnju struje.