“Nemci, ne popuštajte Rusiji”

0

Petro Porošenko i Bronislav Komorovski
 

U Poljskoj, ne samo u krugovima opozicione desnice već i vladajuće koalicije i opozicione levice za koje je vrlo važno poljsko-nemačko pomirenje, polako preovlađuje mišljenje da je Nemačka suviše popustljiva prema Rusiji, a i zvaničnici poljske vlade već otvoreno kritikuju protivljenje Nemačke da NATO ojača svoje istočno krilo stalnim vojnim bazama i trupama.

 

"Evropa mora da nađe efikasan način da spreči obnavljanje ruske imperije. Ruska sfera uticaja bila je velika i dopirala je i do Odre i Labe a bilo je ambicija u prošlosti da dopre i do Pirineja. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. To je već činjenica. Evropa mora da nađe odgovor na to", kazao je Komorovski u intervjuu nemačkom
radiju, prenose danas poljski mediji.

 

Komorovski je sadašnju popustljivost Nemačke i Evropske unije prema Rusiji uporedio sa ustupcima Evrope Hitlerovoj Nemačkoj koji ionako nisu sprečili rat.

"To ne vodi nikuda zato što samo podstiče dalje zahteve. Prvo su tražili Krim, sada druge regione Ukrajine i svi se pitamo gde će to prestati", kazao je poljski predsednik.

 

Poljska: Ukrajini nije hitno oružje

 

"Ne razumem one nemačke političare koji nama osporavaju pravo na isti nivo bezbednosti kakav su oni imali u decenijama hladnog rata zahvaljujući bazama i stalnom prisustvu vojske SAD. Plašim se da takvi stavovi podrivaju dostignuća nemačko-poljskog pomirenja poslednjih 25 godina", kritikovao je oprez Berlina pri jačanju istočnog krila NATO poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak.

 

U intervjuu koji danas objavljuje Gazeta viborča Šemonjak je dodao je rasprava o novim bazama NATO u Poljskoj i baltičkim zemljama u velikoj meri veštački izazvana, zato što je politički cilj Poljske da u trenutku kada bude ugrožena na njenoj teritoriju budu jedinice NATO spremne za akciju.

 

"Dobili smo Nemce kakve smo hteli. Miroljubive i dobronamerne prema svetu. Poslednje godine pokazale su da možemo i da ih volimo. A što je najvažnije, Nemcima je dobro u njihovoj zemlji i u Evropi. U mirna vremena i u civilizovanom svetu takvim Nemcima bi moglo samo da se aplaudira. Ali miru u Evropi je kraj. Nemačka naivna dobrodušnost je danas opasna", komentariše Vikend magazin Gazete viborče.

 

"Ne, ne želim da kancelarka Angela Merkel u Bundestagu obznani da će na napad na Ukrajinu odgovoriti vatrom. Stalo mi je da glavni lider Evrope, kancelarka prestane da govori u diplomatskim frazama i da konačno lupi šakom o sto. Ukoliko Nemačka ostane tako suzdržana sešćemo uskoro sa Putinom za sto da razgovaramo, ali iznad leša Ukrajine", komentariše taj liberalni poljski dnevnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here