EPA/Focke Strangmann
Nemački kancelar Olaf Šolc

Maroko je spreman da obnovi diplomatsku saradnju sa Nemačkom, nakon što je uočena promena stava Berlina prema spornoj teritoriji Zapadne Sahare, saopštila je vlada u Rabatu.

Saopštenje je usledilo u trenutku kada Maroko obeležava godišnjicu značajnog poteza SAD, kojim mu je Vašington priznao suverenitet nad tom teritorijom, u zamenu da Rabat uspostavi formalne odnose sa Izraelom, prenosi AP.

Maroko je anektirao Zapadnu Saharu od Španije 1975. godine, a pokret za nezavisnost fronta Polisario se godinama borio protiv Maroka, nakon što je uspostavljen prekid vatre uz posredovanje UN 1991. godine.

Rabat je ranije ove godine prekinuo diplomatsku saradnju sa Nemačkom i opozvao svog ambasadora zbog stava Berlina po pitanju Sahare, posebno nakon podrške SAD, a Ministarstvo spoljnih poslova u Rabatu je saopštilo juče da je spremno da oživi prekinute veze.

“Maroko ceni pozitivne najave i konstruktivne stavove koje je nedavno iznela nova savezna vlada Nemačke. Ova saopštenja otvaraju mogućnost za oživljavanje bilateralne saradnje i povratak u normalu rada diplomatskih predstavništava dve zemlje”, navelo je ministarstvo.

Ova izjava je usledila nakon saopštenja objavljenog na sajtu nemačkog ministarstva spoljnih poslova prošle nedelje, pet dana nakon što je nova nemačka vlada stupila na dužnost, a u kojem se Maroko naziva “glavnim partnerom Evropske unije i Nemačke u severnoj Africi” i navodi da je nemački stav o Zapadnoj Sahari decenijama nepromenjen, a to je da “Nemačka podržava napore UN da se uspostavi pošteno, trajno političko rešenje koje je prihvatljivo za sve strane””, prenosi AP.

Dodaje se i da je Maroko dao “važan doprinos takvom sporazumu planom za autonomiju 2007”.

Front Polisario kojeg podržava Alžir traži nezavisnost i umesto autonomije referendum pod pokroviteljstvom UN kako bi narod Sahravi mogao da odlučuje o budućnosti teritorije.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je najavu Maroka o obnavljanju odnosa i saopštilo da bi diplomatska predstavništva u Rabatu i Berlinu „trebalo da se vrate što je pre moguće na svoje uobičajene, profesionalne kanale komunikacije“, navodi AP.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here