EPA-EFE
Angela Merkel i Vladimir Putin

Novinar Kristof Hervartc predlaže novi način „pružanja otpora“ Rusiji u energetskoj sferi: države Evropske Unije treba da počnu zajedno da kupuju gorivo, a ne, kao do sada, svaka pojedinačno.

„Države EU mogu udružiti napore za zajedničku kupovinu gasa kako bi se suprotstavili dominantnom dobavljaču na tržištu, tj. Rusiji“, piše Hervartc u članku za list „Handelsblat”.
Kako navodi, evropski političari već razmatraju ovu perspektivu.

„Ministri energetike žele da o tome da razgovaraju naredne nedelje“, zaključio je novinar.
Hervartc je primetio da će veću „nezavisnost“ od Rusije doneti šira upotreba obnovljivih izvora energije – iz vode, sunca, vetra.

Poslednjih meseci, tržište gasa u Evropi je bilo vidno grozničavo. Ako se trgovanje fjučersima početkom avgusta vršilo u području 515 dolara za hiljadu kubnih metara, krajem septembra je ta cifra udvostručena – 6. oktobra je dostignut istorijski maksimum od 1937 dolara. Nakon toga, cena je malo pala, ali je i dalje vrlo visoka.

Ranije je generalni direktor nemačkog Istočno-ekonomskog komiteta Mihael Harms izjavio da Rusija nije mogla da izazove rast cene gasa u Evropi. Predsednici komiteta Bundestaga – komiteta za ekonomiju i energetiku i komiteta za ekonomsku saradnju i razvoj – Klaus Erns i Peter Ramzauer takođe su ukazali na odsustvo dokaza o umešanosti Moskve.

3 KOMENTARA

  1. Švabe mnogo filozofiranje, Rusi treba da im zavrnu slavinu pa nek se greju na svoje solarne panele i vetrenjače kad dođe zima.

  2. Najbolje je za nemacku, posle toga iz ogromne torte oni odredjuju koja od drzava koje parcence iz torte moze da koristi ili da dobije za svoju drzavicu, lukavo ali pametno za Nemacku drzavu

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime