Z. Vicelarević
Za neke prvi nastup pred publikom: Folkloraši B grupe sa Ljubišom Torlakovićem i Kristinom Višnjić

Na Vestfestu, letnjem festivalu u zapadnom delu Noj Izenburga, tradicionalno učestvuje i Klub Srbija iz ovog grada nedaleko od Frankfurta. Proteklog vikenda su članovi Srbije, posle pauze zbog epidemije, ponovo sugrađanima pripremili i ponudili srpske specijalitete, na prvom od nekoliko ovakvih događaja planiranih u toku ove godine u Noj Izenburgu.

Ljubiša Torlaković, predsednik Srbije, kaže da na Vestfestu učestvuju redovno već godinama.

Godinama na Vestfestu: Članovi Srbije na štandu

– Ovde smo navikli naše sugrađane na srpske specijalitete i kada bismo hteli da promenimo, mislim da ne bi prihvatili ništa drugo. Na ovogodišnjem Vestfestu nismo prisutni samo sa hranom, nastupala je naša B grupa folklornog ansambla KUD Izvor, sa kojom radi Kristina Višnjić. Ovo je izvanredna prilika da naš folklor ponovo zaigra pred publikom, a takođe je i neka vrsta uvežbavanja mladih folkloraša koji su danas prvi put igrali za B grupu i da steknu iskustvo na ovakvim revijalnim nastupima – navodi Torlaković.

Kao po običaju, srpski štand na Vestfestu u ponudi je imao ćevape i pečenu jagnjetinu, a za dobro ispečeno jagnje zaduženi su bili Siniša Đokić i Budimir Mitrović:

– Prioritet nam je danas bio da ispečemo jagnje na valjan način. To je dugotrajan proces i treba da se pripazi da se nešto ne desi neplanirano. Jagnje je bilo teško 17 i po kilograma uređeno, a kada se ispeče trebalo bi da ima nešto više od 11 kilograma pečenja. Pored pečenja imamo i ćevape, po tome je naš srpski štand prepoznatljiv – rekao nam je Siniša Đokić.

Siniša Đokić i Budimir Mitrović

Poziv za 3. jul

– Ovo je takođe generalna proba i priprema i za naše roštiljdžije za Dan stranaca 3. jula u Noj Izenburgu, gde smo takođe prisutni svake godine. Pozivamo sve ljude dobre volje i raspoloženja da posete naš štand i na tom događaju gde ćemo najverovatnije imati i našu muziku uživo – rekao nam je Ljubiša Torlaković, predsednik Srbije iz Noj Izenburga.