Nemci znaju ko im je spalio ambasadu

0

Sve je snimljeno: Nemačka ambasada u Beogradu

– Nemci imaju snimak razgovora zvaničnika iz kojeg se može zaključiti ko je naredio povlačenje policajaca. Međutim, ja sam ih upozorio da taj snimak ne bi predstavljao dokaz na sudu u Srbiji – rekao je Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i donedavni ambasador Srbije u Berlinu gostujući na radiju B92.

Procena u Nemačkoj je i da bi se sudski proces povodom paljenja ambasade ispolitizovao maksimalno, te je pritisak na Beograd nešto manji nego pre dve godine. Međutim, ne bi trebalo izgubiti iz vida da postoji rezolucija Bundestaga kojom se, u listi uslova Srbiji za članstvo u EU, između ostalog traži i procesuiranje odgovornih za paljenje ambasade. Ovaj slučaj moraće da se sudski reši pre ulaska Srbije u EU. Kako su "Vesti" saznale u policiji, postoji konstantan pritisak da se vinovnici ovog incidenta krivično kazne.

 

Lekcija zvana Đureković

Ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Volfratshauzenu pokazuje koliko je nemačko pravosuđe uporno u progonu. Još tada je za ubistvo optužena jugoslovenska tajna služba UDBA, a 2005. je podignuta optužnica protiv obaveštajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Hrvatska se dugo opirala njihovom izručenju pozivajući se na zastarelost slučaja, ali je Berlin bio nepokolebljiv. Čak je Angela Merkel odbila da zbog nesaradnje Hrvatske dođe u Zagreb na proslavu učlanjenja u EU. Na kraju, posle osam godina opiranja, Hrvatska je izručila i Perkovića i Mustača. 

– Nemci neće odustati od ovog slučaja. Zna se ko je komandovao policijom te večeri, ko je naredio povlačenje i ko je odgovoran. Direktoru policije Miloradu Veljoviću te večeri je oduzeto operativno upravljanje policijom i pretpostavlja se da su naredbe stizale iz kabineta tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice. Policijski komandiri na terenu slušali su te naredbe, povukli policiju, sve dok ambasade SAD i Nemačke nisu zapaljene, kada su poslate jedinice da rasteraju gomilu. Postoji strah među policajcima da će komandiri koji su poslušali naredbu odgovarati, mada su oni samo primali naredbe sa vrha. Zato određene starešine u MUP-u Srbije nisu previše voljne da se reši ovaj slučaj, iako je odgovornost politička. Tačno se zna ko je gde bio te večeri i ko je šta naređivao, a postoje i snimci radio-veze na terenu – kaže izvor "Vesti" u policiji.

To međutim i predstavlja problem. Naime, na snimcima radio veze koje ima MUP Srbije čuju se samo glasovi komandira policije koji izdaju naredbe, ali ne i onih koji su im naredili povlačenje. Međutim, zahvaljujući američkoj Nacionalnoj obaveštajnoj agenciji, Nemci izgleda raspolažu onim važnijim snimkom na kojem se čuju visoki državni zvaničnici. Da li će, kada i kako srpsko pravosuđe reagovati, ostaje da se vidi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here