Nemcima nije jasno “kako Srbi preživljavaju”

0

Protest radnika zbog neisplaćenih plata i loših uslova rada – neretko viđena slika u Srbiji
 

"Nakon što su vest o tome preneli i mediji, u Milanovac je otputovao jedan državni sekretar iz ministarstva zdravlja i razgovarao sa Prodanovićem, direktorkom njegove klinike i gradonačelnikom. Ovaj je obećao da će grad ubuduće isplaćivati lekarima plate na vreme, kao i da će lično da kontroliše taj proces. Posle toga se u suštini promenilo vrlo malo: Prodanović i njegove kolege su u maju dobili plate za jul 2013, a ovaj lekar je nemačkom novinaru rekao da još nije dobio deset poslednjih plata, jer za to navodno nema novca".

 

U reportaži se dalje navodi da je novi premijer Srbije Aleksandar Vučić na izborima "ostvario ubedljivu pobedu pre svega zahvaljujući obećanju da će biti novih radnih mesta. A to je Srbiji – kandidatu za prijem u EU – preko potrebno: prema podacima Trgovinske komore, stopa nezaposlenosti u državi iznosi 29,5 odsto".

 

I Vučić je priznao da nezaposlenost i siromaštvo u Srbiji spadaju u najveće u Evropi.

 

Zidojče cajtung prenosi dalje Vučićeve reči da su opsežne reforme i modernizacija privrede i državnog aparata centralni zadatak njegove vlade. Ali, "dok se reforme ne sprovedu i počnu da deluju, moraće da – u najboljem slučaju – prođe nekoliko godina".

 

Minhenski dnevnik piše da i "oni koji imaju posao u Srbiji često mesecima čekaju na plate, što je pretnja za egzistenciju sa kakvom su suočeni i mnogi Bosanci i Hrvati, Albanci i Grci“.

 

Zaostatak isplata je u Srbiji uobičajen jer su preduzeća u krizi ili vlasti u prenaduvanom državnom aparatu nisu dobile obećani novac. Ili zato što šefovi firmi ili organa uprave zadržavaju novac i koriste ga za svoje potrebe, umesto da ga isplate radnicima i službenicima.

 

Novine pišu samo još o drastičnim slučajevima, navodi list i dodaje da svaki peti Srbin koji uopšte ima posao dobija svoju platu sa zakašnjenjem ili je uopšte ne dobija – što je procena Nezavisnih sindikata Srbije.

 

Prilično verodostojno opisana situacija u Srbiji!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here