Nemoguće je reći zbogom pevanju

0

Pevaće dok traje: Tozovac
 

– Jedan umetnik, bez obzira da li je on muzičar, glumac, slikar ili kompozitor, dok god ga mozak i telo služe, ne može da prestane s radom. Bavi se svojim poslom dokle traje. Nisam rekao zbogom pevanju jer to jednostavno nije moguće! – kaže Tozovac.

Pisalo se i da ste nedavno imali operaciju.
– Tačno, operisao sam dve kile pre desetak dana i dobro se osećam. Nisam imao nikakvih tegoba, pa da sam morao hitno na operacioni sto. Mogao sam još neko vreme da teram tako, ali nisam hteo da odugovlačim. To što je bilo malo uvećano lekari su odstranili, i sada je sve u redu. Bilo je to 10 minuta posla za hirurga, jednostavna intervencija, ništa komplikovano. Nemam nikakve terapije, niti pijem lekove, nisam ni na posebnom režimu ishrane. Moram neko vreme da se odmaram i mirujem, ne smem da se naprežem i podižem teže stvari, a već idem u lagane šetnje.

Letos ste pominjali da nameravate da opet nastupite u Centru Sava, hoće li biti ovog koncerta?
– Neće. Termini u ovoj dvorani su zauzeti gotovo do marta. Prenatrpano je i ja tu ne mogu ništa. Ne želim da radim nešto na silu. Ako pravim koncert, on mora da bude vrhunski osmišljen i odrađen, od repertoara, preko režije, do scenografije, orkestra i gostiju. I – drugačiji od pređašnjih. Ja sam to uradio pre dve godine, kada sam održao tri koncerta u Centru Sava i dva u Novom Sadu. Tada sam imao tri-četiri nova hita i baš mi se pevalo. Bilo je odlično, dobio sam brojne pohvale i komplimente.


Ali, publika vas voli, priželjkuje da peva opet sa vama…

– Volim publiku, ona mi daje snagu, i više od toga. Ali, pre svega volim muziku! Treba mi ponovo neka inicijalna kapisla, ako budem raspoložen, možda će biti novih nastupa. Na silu neću ništa da radim. Kod mladih pevača je sve drugačije, oni treba da guraju, gutaju, da izdrže razne napore i izazove, kao i da sve prevaziđu i idu samo napred. Inače, neće napraviti ništa.


Priča se da je zbog krize sve manje kvalitetnih kompozicija. Kakvo je vaše mišljenje?

– To nema veze s krizom jer je uvek bilo i biće neke krize. Ako uzmemo Bitlse za primer, imali su sigurno pet neverovatnih pesama koje su i danas popularne. To su pesme vodilje, koje su ih proslavile i postale takoreći večne. Grupa je snimila još mnogo drugih kompozicija koje su bile slušane, ali su vremenom izbledele jer kvalitet nije bio zadovoljavajući. Remek-dela se ne mogu štancovati! Teško je pevačima i kompozitorima da ponove slavu starih hitova.

Da li pripremate novi izdanje vaše poezije?
– Imam pesama na pretek, inspiracija nadolazi, beležim, ali ne znam da li ću objaviti novu zbirku. Ima i onih koji smatraju da mi koji pišemo to radimo kao neki usputni posao. Ako poeziju pišeš sebe radi, onda to znači da razgovaraš sa svojom dušom, sa onim što te muči ili pak raduje. Poznati pesnik i veliki boem Milisav Krsmanović Krca odavno mi je rekao: "Ako misliš od toga da imaš neke koristi, reći ću ti istinu – danas su kupci poezije siromašniji od pesnika."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here