Nemoj da im pomažeš kao nama!

0

Od "Milosrdnog anđela" do mirovnjaka: Bil Klinton

 

Klinton, čija je zvanična titula "predstavnik UN na strateškom nivou", ima zadatak za organizuje humanitarnu pomoć, finansijsku podršku i obnovu Haitija, gde je u zemljotresu, jačine sedam stepeni Rihterove skale 12. januara, poginulo najmanje 200.000 ljudi, saopštili su zvaničnici UN.

Tokom tri nedelje posle zemljotresa na Haitiju je sprovedena međunarodna operacija spasavanja preživelih pod nadzorom SAD, navodi Rojters.

Ujedinjene nacije, čiji je šef misije na Haitiju poginuo zajedno sa oko 100 članova osoblja, saopštile su da je dostavljanje pomoći u početku bilo neorganizovano, ali da se situacija iz dana u dan popravlja.

Posle sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, Klinton je rekao da mu je "drago što će proširiti svoju ulogu u pružanju pomoći (Haitiju), kao i da će izvući pouku iz ranijih katastrofa, kao što je bio cunami u Aziji 2004. godine.

 

Preživeli Haićani čekaju pomoć

Ban je zatražio od Klintona da preuzme vodeću ulogu u koordinisanju međunarodne pomoći u rekonstrukciji Haitija", rekao je portparol svetske organizacije Martin Nesirki.
"Ima mnogo dobre volje, priliva humanitarne pomoći i planova za slanje finansijskih sredstava, tako da treba osigurati da sve to bude upotrebljeno na pravi način", rekao je Nesirki novinarima.

 
Klinton će koordinisati rad agencija UN, vladinih donatora, privatnih investitora i nevladinih organizacija, saopštile su UN.

Prema oceni diplomata iz Saveta bezbednosti, Klinton ima veliku podršku među članicama UN, jer "ume da spoji svoje iskustvo u toj organizaciji sa iskustvom i vezama u administraciji SAD".

UN na Haitiju imaju oko 12.600 vojnika i policajaca, nadgledale su spasilačke operacije zajedno sa vojskom SAD, koja je angažovala 10.000 svojih članova za pomoć toj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here