pixabay.com

Da li postoji mogućnost da vodi “istekne rok”?

Jeste li ikada držali čašu vode pored kreveta tokom ccele noći? Da li je imala čudan ukus kada ste je popili nakon što ste se probudili ujutro? Možda mislite da je voda u čaši izgubila svoju svežinu. Ali da li je moguće da vodi prođe rok?

PH ravnoteža vode se smanjuje kada ostane nepokrivena preko noći. Voda upija ugljen dioksid koji je čini kiselom. Ali to nije ono glavno oko čega treba brinuti. Ono što bi trebalo da privuče vašu pažnju je rizik od bolesti uzrokovanih vodom.

Voda je element sklon razvoju života. U njoj mogu da se uzgoje alge i bakterije ako se dugo ostavi da stoji na vazduhu nezatvorena. Hemija vode se menja, 0,13% se pretvara u karbonatnu kiselinu koja kasnije stvara bikarbonate i karbonate. Ali nije samo zbog toga nesigurno piti takvu vodu.

Voda koja je ostala na otvorenom je potencijalni domaćin komarcima i algama, osim toga privlači i kućnu prašinu. Zato je važno kuvati ili filtrirati pijaću vodu. Voda može da se čuva na neodređeno vreme, ako je ispravno skladištena.

Ne sme da se drži zajedno s pesticidima, ali osim toga, sigurno ju je čuvati na duže vreme. Međutim, voda zahteva odgovarajuće posude. Nisu sigurni svi oblici plastičnih boca.

Ako voda ostane nezatvorena sklona je rastu bakterija. Flaširana voda omogućava da se takav rast zaustavi na nekoliko dana, ali ne zauvek.

Najbolje je piti svežu vodu koja nije kontaminirana. Zato je najbolje da vodu sipate u čašu kada treba da je pijete i ne ostavljate je u čaši na vazduhu tokom cele noći.

A ako zaista ne volite da ustajete samo zbog čaše vode, uvek možete da držite flašu vode pored kreveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here