Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Vjosi Osmani i privremenim prištinskim vlastima da ni ne sanjaju da bi Srbija mogla priznati nezavisnost Kosova.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše objavu Osmani da iza svih non-pejpera stoji Srbija, uz konstataciju da je to neistina i laž.

– Ako se oni sada nadaju da bi Srbija prihvatila takvo priznanje Kosova poručio bih da ne sanjaju, a kamoli da Srbija stoji iza takvo nečeg – rekao je on.

Kazao je da, pošto uvek i iza svega vide njega i Srbiju, te da on, da nije dobio pitanje, ne bi ni prokomentarisao objavu Osmani.

– Vidim da čitav dan slave što ih je Netfliks stavio na njihovu listu država. Netfliks vas je stavio na tu listu, šta će vam UN i Interpol. Gledajte filmove, šutirajte loptu – poručio je Vučić.

“Non pejper je iznenađenje”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma iznenađen načinom na koji je sastavljen non-pejper, ali da, ipak, nije dobar za našu zemlju, iako je je mnogo bolji i više nudi od Ahtisarijevog plana, on je po njegovim rečima dokaz da će pritisci na Srbiju biti sve već.

– Ta pojava non pejpera znači da će pritisci na Srbiju biti sve veći i da se bližimo konačnim pritiscima u kome mora da dođe do nekog rešenja ili do proglašenja krivca – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara koliko je pojava non-pejpera opasna za Srbiju.

Vučić je istakao da sve to znači da moramo da vodimo računa kako igramo tu igru, budemo vrlo pažljivi i mudri u ovoj situaciji i da je zato vrlo obazriv u davanju izjava povodom tog pitanja.

Kaže da u prethodne dve noći nije ukupno spavao više od pet sati, jer se mučio čitajući svoje i zvanične beleške, kako bi video kada su se, gde i pred kim neke stvari izgovarale.

Dodaje da je svakako non-pejper pravio neko ko je vrlo kompetentan i da misli da je bar jedna od osoba koje su to pravile od njega i obrazovanija i pametnija i da se ne stidi da to kaže.

Upozorio je da kao u šahu moramo da budemo vrlo oprezni da ne bi došlo do tzv. kontumacije, što znači isključenja jednog od igrača odnosno pada zastavice.

– Partija još traje, ovo je za mene još iznenađenje, način na koji je to urađeno, a ja ne mogu da se obazirem na analize kvazi stručnjaaka koji nisu ni videli non-pejper, a sve unapred znaju šta bi bi trebalo da bude odgovor Srbije – rekao je Vučić.

Dodaje da je zato vrlo obazriv u davanju izjava i dodao da je pustio Prištinu da kaže da Srbija stoji iza toga i da im se sada svi smeju.

Oni nam bez greške uvek pomognu kada okrive nas, dodao je Vučić.

– Ja i naši timovi i dalje analiziramo non-pejper. Mislim da znam ko je morao da učestvuje u njegovom sastavljanju. Ipak, nisam siguran da su osim iznenađenja, više od toga postigli. Mene je zasta iznenadio taj papir, jer je najpametnije napisan do sada. Ima više u njemu za Srbiju nego što je u Ahtisarijevom planu, mnogo, mnogo više. Tu je do sada najviše ponuđeno, makar neformalno, nego što bi Srbja mogla da dobije, a da li je to dobro ili nije, da budemo jasni – to je užasno teško i loše – naveo je Vučić.

– Moramo da vodimo zemlju na najpametniji način, samo ne smemo da pustimo da partija bude završen pre roka i pre kraja, jer onda nemamo nikakve šanse i može da se završi našom predajom ili kontumacijom – zaključio je Vučić.

“Ako bude dijaloga 11. maja ići ću”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da lično nikada nije verovao u efekat pritisaka i da njega zanima razgovor o rešenju i pronalaženju kompromisa u dijalogu Beograda i Prištine.

Povodom Kurtijeve posete Briselu, koja je usledila posle Vučićeve i pitanja očekuje li nastavak dijaloga, predsednik je nekoliko minuta pre nego što je stigla vest iz Brisela u kojoj Kurti tvrdi da nece prisustvovati diljalogu 11. maja, odgovorio:

– Pozvan sam za 11. maj. Ići ću na dijalog 11. maja ako ga bude. Ako kažu da ga nema, još bolje, radiću nešto dobro na drugom mestu i imaću manje muka tog dana. Bar jedan dan ću lepše da provedem – rekao je Vučić.

On je istakao da nikada nije verovao u pritiske, da njega interesuje da razgovara.

– Ako mozemo da uspostavljamo neku vrstu političkog poverenja, da pričamo o rešenjima, komprimisima. A, to što će neko da preti Srbiji ili Srbima, što će neko da pravi nekakve vojne baze… Znam da je ljudima neprijatno, ali se na to samo osmehnete, jer bi svaki dalji moj komentar bio suvišan – rekao je Vučić.

Po tom pitanju mu je, kaže, jasno kako neko ne razume ni svoju ni snagu drugih.

3 COMMENTS

  1. Jeno prica kada je u Briselu drugo kada se vrati u Srbiju. Mislim da on vise ni sam nezna sta prica.

  2. U Briselu se osecao super hepi, u Beogradu pateticno histerise, preti i ubija ga pritisak. Zasad mu je upomoc priskocio sa Vulin koji ga moli da ne prizna Republiku Kosova. Sve smo to videli i culi. Vucicu, ne moras da dramis, jer znamo da je istina suprotnost tvojih lazi. Cuti i pusti nas da zivimo kao sav normalan svet.

  3. @nijazi, to isto mozes tvojim teroristima da porucis, mi Kosovo ne damo a ako mislite da rez1244 ne vazi neka vas i dalje lazu. Zivela Srbija!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here