Nenadićeva: Uskoro još dvoje sudija

0

  Sudije očekuje preko 4.000 žalbi: Bosa Nenadić
 

Jednog sudiju treba da izabere Vrhovni kasacioni sud na predlog Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva, a drugog Skupština Srbije na predlog predsednika Republike, precizirala je Nenadićeva.

 

Četvoro novoizabranih sudija Ustavnog suda Srbije položilo je danas zakletvu pred predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović.

"Ja zaista očekujem da će se to desiti u što skorije vreme. To je nužno i neophodno, s obzirom na broj predmeta koji se nalaze pred Ustavnim sudom, kao i zbog toga što Ustavni sud, kao i svi drugi državni organi koji odlučuju o zaštiti ljudskih sloboda i prava, mora da vodi računa da svoje odluke donosi u primerenim rokovima, odnosno razumnomo roku" istakla je ona.

 

Prema njenim rečima, bilo bi krajnje licemerno da Ustavni sud utvrđuje da drugi organi povređuju pravo na suđenje u razumnomo roku, a da sam to čini.

 

Nenadićeva je ocenila da stupanje na dužnost još četiri sudije znači mnogo za Ustavni sud, pre svega što su sada u sudu prisustne sudije koje su birale sve tri grane vlasti – zakonodavna, izvršna i sudska.

 

Predsednica Ustavnog suda je podsetila da se pred tim sudom nalazi puno posla – oko 500 sporova iz domena normativne kontrole i oko 4.000 ustavnih žalbi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here