Lična arhiva

Ako hoćeš da nešto bude urađeno kako treba, onda to uradi sam. Time se vodio loznički srednjoškolac Milan Veselinović kada je rešio da sam počne da pravi noževe. Pokazalo se ne samo da je uporan već i da ima žicu za taj zanat pa je ovaj učenik trećeg razreda elektrotehničkog smera srednje tehničke škole postao pravi majstor.

Sve što zna naučio je sam. Informacije je nalazio po internetu, čitao, učio, gledao i sve to proveravao u praksi. Kroz rad je uočavao svoje greške i ispravljao ih, nalazio načine da neke stvari uradi kvalitetnije, brže i nastojao da svakoga dana napreduje. Za njega nož nije oružje nego alat koji služi čoveku, a poseban izazov je da običan komad metala pretvori u nož koji će biti ne samo funkcionalan nego i lep, predstavljati sklad izgleda i funkcionalnosti.

– Kao mali sam često nožem gađao jedno drvo u dvorištu. Problem je bio što bi svaki nož koji uzmem iz kuće pucao posle nekoliko bacanja pa sam rešio da sam napravim jedan koji će biti izdržljiviji. Tada sam imao 12, 13 godina i od sečiva kosačice iskovao svoj prvi nož. U kućnoj radionici za vinklovanje motora sam našao kutak i tu radio. Izazov mi je da od običnog komada gvožđa napravim nož, a radim komplet sve, od sečiva do drške, i svaki je unikat i bolji je od prethodnog – objašnjava ovaj momak dok pokazuje mesto gde nastaju njegovi ručni radovi.

Pravi noževe različitih veličina, ali je za svaki karakteristično da je izdržljiv i trajan. Uz normalnu upotrebu je, kaže Marko, praktično njegov vek trajanja neograničen.

– Pomagao sam u kućnoj radionici pa sam rano ovladao baratanjem brusilicom i drugim alatima. Za pravljenje noževa potrebno je imati veliko strpljenje pošto proces zahteva određeno vreme i tu nema mesta za nikakva brzanja ako želimo da ono što radimo bude kvalitetno. Važno je dobro poznavati termičku obradu čelika, grejanje, kaljenje, brušenje i kovanje. Nekada mi za izradu noža treba i po više sati, sve zavisi od veličine i složenosti izrade. Još uvek nemam najadekvatnije uslove za rad, nedostaju mi mašina za brušenje kao i električna peć za termičku obradu čelika, ali je nabavka u planu. Čekam da mi se završi školska godina, a onda ću moći više vremena da provodim u radionici – priča ovaj momak.

Dosad više od 200 komada

Sve što je do sada uradio uglavnom je završilo kod ljudi koji vreme provode u prirodi, lovaca, ribolovaca, kojima treba pouzdan nož za svakodnevnu upotrebu. Do sada je napravio više od 200 komada, a osim u lozničkom kraju njegovi noževi stigli su u mnoga mesta Srbije, ali i u inostranstvo.

Oštri kao žilet

Ozbiljno kaže da će kad završi školu otvoriti svoju firmu za izradu noževe jer tome želi ozbiljno da se posveti. U lozničkom kraju ne zna nikoga ko ovo radi, ali tvrdi da je što se tiče nožarstva Srbija jaka i ima odlične majstore. Njegovi noževi su oštri kao žilet, a on odlučan da od svog hobija napravi životno zvanje. Kaže da se mnogi iznenade kad kaže čime se bavi, a kad još čuju koliko je godina već u tom zanatu ostanu u čudu. On zna šta hoće. Da to i ume najbolji dokaz su noževi koje pravi.