D. Timarac
Slika za nezaborav: Ovako je bilo od jutra do večeri

U nedelju uveče ugasila su se svetla na pozornici osmog Srpskog festivala u Sidneju. Uz zvuke tradicionalne muzike na velikom travnatom platou Tambalong Parka razvilo se veliko narodno kolo u kojem su nošeni nabojem dobre energije zaigrali i mladi i stari. Više stotina ljudi, među kojima su se ruku pod ruku sa Srbima našli i pripadnici drugih naroda, pretvorili su zatvaranje ove manifestacije u nezaboravno veselje koje može da služi na ponos našoj zajednici.

Festival u Sidneju još jednom je pokazao svoj nemerljiv značaj za promociju kulture, tradicije i nasleđa srpskog naroda u jednoj od kulturološki i etnički najraznolikijih zemalja sveta. Nisu tokom proteklog vikenda uživali samo naši sunarodnici iz svih gradova Australije, već su i ljudi sa svih meridijana ponovo imali priliku da se uvere u gostoprimstvo, neposrednost i veseo duh Srba.

Zaigrale sve generacije

O tome svedoče i reči Dimitriosa Kametopulosa, grčkog intelektualca i direktora jedne od škola u sidnejskom Blektaunu.

– Imam mnogo prijatelja srpskog porekla i za ovih osam godina skoro nijednom nisam propustio da posetim vaš festival. Ovo je divna manifestacija koja Srbe i srpsku istoriju i kulturu, kao i dobrotu duše vašeg naroda. Prikazuje na najbolji način i približava je desetinama drugih etničkih grupa koje žive na prostorima Australije. Srbi su ponosan narod vedrog duha i bogatog nasleđa kakvim malo koja nacija na svetu može da se pohvali. Čuvajte svoje poreklo i svoju baštinu, a ovaj festival je jedan od najboljih načina da to uradite i da pokažete svima ko ste i koliko duboke korene imate kao narod – istakao je Dimitrios i požurio da kamerom mobilnog telefona zabeleži nepregledno kolo ispred pozornice.

Kulturološki značaj

O značaju festivala u Sidneju govorio je i ambasador Republike Srbije u Australiji Miroljub Petrović.

– Hvala svima koji su učestvovali u organizaciji festivala, kao i posetiocima koji su opet u velikom broju uveličali ovaj važan događaj. Zaista su svi mnogo učinili da se fascinantna privlačnost Srbije predstavi na najbolji način, da se oseti duh i energija kojima zrači srpski narod. Svi koji su u ova dva dana prošli kroz Darling Harbor mogli su da se upoznaju sa prepoznatljivim specijalitetima srpske kuhinje, sa autentičnim robnim markama, ali pre svega muzikom, pesmom i igrama našeg naroda – istakao je Petrović.

Prava slika Srba: Ambasador Petrović

Ambasador se naročito osvrnuo na kulturološki značaj festivala i istakao njegovu vrednost u predstavljanju srpske istorije i tradicije narodima sveta.

– Posebno želim da izdvojim izložbu srpske istorije, kojoj je pripalo centralno mesto na festivalu. Prikaz našeg naroda kroz narodne nošnje i vojno ordenje doprineo je samom sadržaju festivala i iskreno čestitam organizatorima na tom iskoraku. Verujem da postoji još drugih načina da se u budućnosti dodaju sadržaji koji će ovu manifestaciju učiniti istinskim i još celovitijim slavljenjem Srbije, srpske tradicije i naroda. Pogotovo iz razloga što se festival uvek odigrava u vreme Sretenja i najvećeg nacionalnog praznika Srbije, pa čitav događaj može da poprimi karakter svečanog obeležavanja Dana državnosti – naglasio je ambasador Republike Srbije.

Bravo za mladost

Govoreći o vrednostima najveće manifestacije srpske dijaspore, Njegova ekselencija ambasador Petović naročito je podvukao značaj koji sadržaji festivala imaju za mlade generacije i buduće naraštaje srpske zajednice.

– Možda zvuči kao fraza, ali verujte da za nas nije. Označavanje ovog događaja kao porodične i kulturne manifestacije pretvara festival u idealnu priliku da našoj deci iznad svega dostojanstveno pokažemo ko smo, odakle smo i zašto smo to što jesno. Zbog svega toga verujem da će organizacija i dalji razvoj ovakvih događaja imati ogroman značaj i posebno mesto u čuvanju kulture i identiteta našeg naroda u Australiji, kao i za promociju Srbije u svetu, što nam je svima veoma potrebno.

Takmičenje u jedenju ćevapa

Uistinu, posle dvodnevne smotre srpskog nasleđa i baštine u jednom od najlepših zaliva Sidneja, možemo sa zadovoljstvom da konstatujemo da je organizacija festivala još jednom položila važan ispit. Uz tek poneki mali propust, svedočili smo manifestaciji koja dostojanstveno i ponosno nastavlja da nosi barjak srpstva na Petom kontinentu i koja na najbolji način menja sliku o našem narodu koja je ne samo u Australiji već i drugde u svetu neretko bila neopravdano iskrivljena i nezasluženo bojena mračnim tonovima.

Veliko bravo za srpsku mladost i njenu ogromnu energiju koju već osam godina nesebično zalaže za dobrobit cele zajednice.

Zahvalnost ambasadora

Obraćajući se mnogobrojnoj publici, Miroljub Petrović se praktično oprostio od Srpskog festivala, barem u svojstvu ambasadora pošto se njegov mandat bliži završetku.

– Želim da čestitam organizatorima i da im poželim mnogo uspeha u budućnosti. Ovim putem se zahvaljujem mnogima za dobru i sadržajnu saradnju tokom prethodnih godina mog mandata na  mestu ambasadora Republike Srbije u Australiji. Svako dobro vam želim – poručio je Petrović.

Pljeska i ajvar

Apsolutni hit drugog dana festivala bile su pljeskavice s ajvarom. Brendirane kao “srpski hamburger” prodavane su na stotine, a u dugačkom redu ispred štanda Lazarice strpljivo su čekali i mnogi koji očigledno baš i nemaju srpsko poreklo. Tako je i četvoročlana policijska patrola odlučila da na pauzi za ručak degustira ovaj srpski specijalitet, a za jednim od stolova zatekli smo dve mlade, simpatične Korejke kako uživaju u pljeski.

– Ovaj vaš hamburger sa “crvenim relišom” (ajvar) je baš mnogo dobar. Znate, mi Korejci se ponosimo našim roštiljem, ali ovo je nešto drugačije. Zaista jedinstven ukus – rekla je mlada Korejka Lidija Kim, raspitujući se gde u Sidneju može ponovo da uživa u ovom srpskom jelu.

Nastup kraljevačke “Riznice”

Revija folklora

Na sceni Srpskog festivala u nedelju je najpre nastupao KUD “Izvor” iz Liverpula, pa ansambl “Srbija” iz crkve Sveti Jovan Krstitelj u Vulongongu, a zatim su se ređali folkloraši iz istoimene crkve u Daptu, sjajna grupa “Krajina” iz Perta, ansambl “Rastko” iz crkve Svetog arhiđakona Stefana iz Ruti Hila, ansambli crkve Sveti Sava iz Mona Vejla, “Morava” iz Sent Albansa, “Carica Milica” i “Ravna Gora” iz Boniriga, akademija “Duša Balkana” i kraljevačka “Riznica”.

Ansambl “Morava”
Šopske igre: Igrači iz Boniriga

Milan prvi zagrejao atmosferu

Između folklornih blokova nastupali su muzičari i bendovi, a atmosferu u publici prvi je zagrejao Milan Gligorić, koji je u žestokom ritmu neumorno pevao poznate hitove mnogih srpskih pevača, što je mnogo nateralo da skoče na noge i zaigraju. Aplauze su pobrali i Tamara Tamburić, zatim Balkan Akustiko, pa harmonikaški duo iz Melburna, a na kraju su feštu napravili Stole i “Crni voz” čijim je koncertom i završen osmi Srpski festival u Sidneju.

Razgalili posetioce: Harmonika duo iz Melburna

Marko putuje u Evropu

Drugog dana festivala održana je i velika lutrija u kojoj su učestvovali mnogobrojni posetioci. Glavna premija, dve povratne avionske karte iz Sidneja za bilo koju destinaciju u Evropi, pripala je Marku Patakoviću. Ovaj mladić je imao sreću da baš njegov broj bude izvučen među stotinama drugih i time je dobio vrednu nagradu, dar putničke agencije “Beo Travel”, koja je kao i “Vesti” deo kompanije “Beo-Group”. Na lutriji su izvučene i druge nagrade, kao što su dve povratne avionske karte za destinaciju u Australiju, odnosno besplatna pretplata na internet televiziju TV Plus u trajanju od šest i 12 meseci.

Srećni dobitnik: Marko Pataković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here