Nepisana pravila o državnicima u istom avionu

0

Ako želi da putuje sa sinovima princ Čarls mora da pita mamu

 

U vazduhoplovnoj nesreći kod Smolenska zajedno s poljskim predsednikom stradali su i brojni politički i vojni zvaničnici. U nekim zemljama to se ne bi moglo dogoditi, jer nepisana pravila zabranjuju zajednička putovanja.

 

U većini zapadnih država postoje samo nepisana pravila koja uređuju to pitanje. Tako u Nemačkoj ne postoji zakonska zabrana zajedničkog putovanja za predsednika države i kancelara pa se povremeno događa da oni stvarno i lete u istom avionu. I kancelarka i njen zamenik obično putuju zajedno.

Jedino što je tačno regulisano pravnim propisima je preuzimanje dužnosti u slučaju smrti predsednika države ili vlade. Predsednika države do idućih izbora menja predsednik Bundesrata, gornjeg doma nemačkog parlamenta, a u slučaju da smrtno strada kancelar formira se privremena vlada koja obavlja tekuće poslove samo do prevremenih parlamentarnih izbora, navodi nemački državni radio "Dojče vele".

 

Slična je situacija i u Francuskoj. Ni tamo ne postoje pisana pravila, ali predsednik Senata, kao potpredsednik države, nikada neće leteti u avionu zajedno s predsednikom. Po pravilu i premijer i predsednik za put na isti cilj koriste dve letelice.

 

U Sjedinjenim Američkim Državama situacija je drugačija. Predsednik i potpredsednik imaju svaki svoj službeni avion (poznati po svojim oznakama kao "Er Fors 1" i "Er Fors 2" iako se to zapravo ne odnosi na konkretan avion, nego na svaki u kojem se nalazi predsednik ili potpredsednik). U svakom slučaju, uvek lete odvojeno.

 

Obama drži sastanak u "Er Forsu 1"

 

U SAD i inače se poštuje pravilo da veći broj važnih političkih zvaničnika nikada ne putuju zajedno kako u slučaju vazdušne nesreće ili terorističkog napada, SAD ne bi istovremeno ostala bez celog političkog vrha.

 

Zakonom je, takođe, za svakog zvaničnika tačno utvrđeno ko će ga zameniti u slučaju smrti. Postoji i nepisano pravilo da zvaničnik i njegov zamenik nikada ne učestvuju zajedno na istom sastanku ili skupu.

 

U Velikoj Britaniji posebna pravila važe za kraljevsku porodicu. Tako princ Čarls mora da zatraži dozvolu od svoje majke kraljice Elizabete II ako želi da putuje u istom avionu sa svojim sinovima Vilijamom i Herijem.

 

Kraljica pak za putovanja koristi vlastiti avion "Rojal Er Forsa" ili kod prekomorskih letova – čarter linije. Premijer i kraljica ionako nikada neće leteti istim avionom, jer to ne bi bilo protivno samo pravilima nacionalne bezbednosti, nego i pravilima dvorskog protokola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here