pixabay.com
Foto: Ilustracija

Specijalizovani američki vojni časopis „Militari voč“ podsetio je kako je u novembru 1971. godine, tada novi sovjetski lovac MiG-25, pokazao svoju nadmoć u odnosu na izraelski PVO.

Lovac je samo godinu dana ranije predat sovjetskoj armiji. On je pravljen u nekoliko varijanti, između ostalog za osmatranje, za bombardovanje i suzbijanje protivničke protivvazdušne odbrane, mada je većina aviona bila predviđena za vođenje vazdušnih borbi.

Sinajsko poluostrvo, koje je kontrolisao Izrael, dobro je bilo zaštićeno, kao linija NATO u Centralnoj Evropi. Ratno vazduhoplovstvo Izraela je podiglo najmoćnije zapadne lovce F-4E „Fantom II“ sa raketama „vazduh-vazduh“ AIM-7E „Sparrow“. Njih su podržali radari i protivavionski raketni kompleksi MIM-23 „Hawk“.

Lovac MiG-25 je mogao da leti na maksimalnoj visini od 37 kilometara – tri kilometra iznad drugih – brzinom od 2,8 do 3,2 Maha, što je bilo prilično visoko i brzo za zapadni PVO i avione.

Avioni MiG-25 koji su leteli iznad Sinaja te godine leteli su na visini oko 24 kilometra, što je bilo dosta visoko za najbrže zapadne lovce F-4. Kako bi se suprotstavili sovjetskim lovcima izraelski F-4 su im se maksimalno približili i razvili brzinu od 1,4 Maha, pre nego što su lansirali rakete AIM-7E. Međutim, nisu mogli da pogode MiG-25 i Izrael je bio prinuđen da trpi sovjetske avione iznad Sinajskog poluostrva.

Avioni su prikupljali važne izviđačke informacije za saveznike SSSR-a. Avioni MiG-25 su bili bazirani na severu Egipta, s tim da su egipatski vojnici bili odvojeni od sovjetskih. Ispostavilo se da je to mudra odluka, s obzirom da je Egipat za samo pet godina dao SAD detaljne informacije o sovjetskom naoružanju uključujući i o lovcima MiG-23.

MiG-25 je mogao da se suprotstavi i lovcima četvrte generacije, kada su oni počeli da se koriste umesto F-4E. Alžirski „Foxbats“ je odigrao važnu ulogu u suzbijanju napada izraelskih F-15, a irački MiG-25 su dokazali veliku vitalnost u borbi sa iranskim F-14.

MiG-25 je dugo bio rival lovcu F-15 koji je bio direktni naslednik F-4. U poslednjem sukobu, koji je bio 30. januara 1991. godine iznad Iraka, on je neutralisao američki F-15.

Tokom rata u Persijskom zalivu američkim avionima je bilo veoma teško da neutrališu MiG-25 i tek nakon hladnog rata su postali ranjiviji, kada su im SAD počele da koriste rakete, klase „vazduh-vazduh“ AIM-120.

MiG-25 je ostao najmoćniji avion koji je Sovjetski Savez izvozio u eri hladnog rata i najmoćniji na svetu lovac treće generacije.

Avion je bio povučen ruske vojske tek 2013. godine, ali je ostao najbrži avion na tako velikim visinama koji je ikada bio u upotrebi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here