Nepoželjni i Srbi i pravoslavlje

0

Samo je Hrvatska imala logor za decu: Episkop Jovan na pomenu u Sisku
 

Činjenica je da u to vreme Srbija nije postojala kao samostalna država niti je mogla imati svoju vojsku. Vladika Jovan je postao rezervista pomenute brigade tek oktobra 2002, sedam godina po završetku građanskog rata u Hrvatskoj.

 

Skup protiv "niškog specijalca"

Hrvatski bojovnici zakazali su Pakracu 17. oktobra održavanje javne tribine pod nazivom "SVE ZA HRVATSKU – HRVATSKU NIZAŠTA". Time žele da iskažu negodovanje postavljanjem "niškog specijalca" vladike Jovana za vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Pakracu.

– Vladika Jovan ne krije svoju biografiju, ona je dostupna i na internetu. Poznato je da je Filozofski fakultet završio u Zagrebu 1991. i iste godine otišao za iskušenika u Mitropoliju crnogorsko-primorsku, da bi se 1992. tamo zamonašio. Sećam se da sam tih ratnih godina sa njim kontaktirao na Cetinju. Ovo što se sada radi je pokušaj da se vladici Jovanu, sveštenstvu i monaštvu SPC u Eparhiji slavonskoj zagorča pastirska misija. Da im se onemogući poslanje na negovanju pravoslavnog i svetosavskog identiteta kod pastve, ali i izgradnja ekumenskih odnosa sa dominantnom Rimokatoličkom crkvom u Hrvatskoj – izjavio je za "Vesti" Milorad Pupovac, saborski zastupnik i lider Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj.

Mada je ustoličen pre mesec dana, napadi na Jovana su usledili posle episkopovog boravka u Sisku gde je 4. oktobra služio pomen srpskoj deci stradaloj za vreme Drugog svetskog rata u ustaškom logoru, koji je u tom gradu bio otovoren od avgusta 1942. do januara 1943.

 

Smeta im antifašizam

Propoved vladike Jovana na pomenu u Sisku Pupovac ocenjuje kao "progresivnu i hrišćanski miroljubivu".
– Episkop slavonski održao je tu propoved na mestu stradanja dečice, a nigde u svetu zahvaćenom Drugim svetskim ratom, osim u tadašnjoj Pavelićevoj NDH nije bilo logora za decu. Vrlo je moguće je da je nekima zasmetao taj episkopov antifašistički i istovremeno arhipastirski govor – kaže Pupovac, koji je bio na tom pomenu, kao i na prethodnom Jovanovom ustoličenju.

– Mada pravoslavci iz Siska kanonski pripadaju Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj SPC i mitropolitu Porfiriju (Periću), pomen je po njegovom blagoslovu, služio episkop slavonski jer je mitropolit morao na službeni put u Švedsku sa patrijarhom Irinejom – pojasnio je za "Vesti" đakon Zoran Radić iz Zagreba.

Tuđmanovi bojovnici su se nakon mesec dana od Jovanovog uvođenja u tron "setili" da im smetaju tadašnje besede patrijarha srpskog i novog episkopa slavonskog. Episkop Jovan je rekao da su Srbi "na ovom području masovno stradali od ’41. do "45, kao i od ’91. do ’95" i da je ovde "život mnogo puta uništavan, ali nikada nije uništen".

– Pakrački i slavonski Srbi nose svoj krst. Od danas će to nošenje krsta izgledati drugačije! Obnovićemo hramove i eparhiju – poručio je novi episkop Jovan. Podsetivši na "duše umorenih nedužnih Srba u Jasenovcu i celoj Slavoniji", patrijarh Irinej je naglasio da je Eparhija slavonska "mučenička i stradalnička".

– Narod ove eparhije je kroz istoriju proterivan i ubijan. Ovde je ubijeno 19.000 srpske dece. Molimo se danas za sve jasenovačke i nedužne žrtve iz proteklog rata. Ovde su uništene i spaljene mnoge svetinje, ali život nije – poručio je patrijarh sa Jovanovog ustoličenja.

Pupovac smatra da su patrijarhove i episkopove reči protumačene kao novi zamah "očigledno nepoželjnog pravoslavlja u Hrvatskoj".

– Plašim da je udar na vladiku Jovana još jedan pokušaj da se osujeti misija novih srpskih vladika u celoj Hrvatskoj – zaključuje sagovornik "Vesti".
 

Ne znaju ko je Pavelić

Pupovac smatra da uništavanje antifašističkih spomenika i obeležja u karlovačkom kraju, Veljunu i Brezovici i nestanak bista junaka antifašističke borbe u Plaškom "zvone na uzbunu".

On je obišao devastirane spomenike u Plaškom i Veljunu gde su lopovi su pokušali da ukradu zvona pravoslavne crkve, skinuli su ih i oštetili crkvu. Pupovac je naveo da je jedno istraživanje u Istri pokazalo da čak 20 odsto učenika misli da je Ante Pavelić bio antifašista.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here