Nepoznati tekstovi prijatelja Srbije

0

Priređivač knjige: Mr Živko Marković

 

Uvodnu reč imao je koordinator Srpskog udruženja ALTS Boban Petković, koji je komentarisao neka Rajsova pisma koja do danas nisu bila poznata srpskoj javnosti, obaveštavajući nas o tome da su se o knjizi starali i njeno izdanje priredili profesor Marković i Milan Starčević, učitelj i njegov učenik, ističući izdavača i sponzore.

Mr Živko Marković se zahvalio generalnom konzulu Zoranu Jeremiću na razumevanju i podršci da se promocija održi u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu, izdavaču gospodinu Slobodanu Eriću i Geopolitici, Nićiforu Aničiću, Kancelariji za dijasporu i nekolicini sponzora.

 

Školski čas

Profesor Marković je govorio o nepoznatim pojedinostima iz Rajsovog života koje je prikupio, tragajući godinama po bibliotekama i arhivima.

Imao je sreću da je poznavao književnika Mladena St. Đuričića, koji mu je pričao niz zanimljivih pikanterija o druženjima sa dr Rajsom, ali – u školski čas je malo toga moglo stati, ipak – prisutni su mnogo toga saznali, izražavajući čuđenje zašto se tome čoveku nismo dostojnije odužili.

Uzimajući slobodu da, u okviru jednog školskog časa, prisutnima osvetli lik i delo Arčibalda Rajsa, profesor Marković je istakao da, u godini kada obeležavamo 100-godišnjicu Prvog svetskog rata, izlazi knjiga dosad nepoznatih tekstova velikog prijatelja srpskog naroda, predstavlja i priliku da se kaže i to da se istovremeno u Beogradu podiže i spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, dvojici ljudi koji su, kao pojedinci, najviše učinili za srpski narod – poznati Švajcarac je obavestio celi svet o pogromima srpskog naroda u Srbiji, a poslednji izdanak Romanovih je zapretio članicama Antante da će Rusija izaći iz rata ako se odmah ne pošalju brodovi za prevoz srpske vojske. Zar je bilo nužno čekati ceo jedan vek da bi se ovako značajni događaji zbili u zemlji Srbiji – upitao se ovaj učitelj srpske škole u Švajcarskoj.

U srpskom narodu je ime dr Rajsa dobro poznato, nastavio je Marković, naročito posle gotovo 50 izdanja njegove knjige "Čujte Srbi – čuvajte se sebe", u kojoj je profesor iz Lozane rekao Srbima šta misli o njima kao prijatelj, a u knjizi koja se promoviše Rajs je pisao kao stranac strancima o tome kakvi su Srbi kao narod.

Knjiga sadrži 83 do sada neobjavljena Rajsova pisma koja su priređivači pronašli u lozanskom listu "Gazeta" i priredili ih za štampu.
 

U planu sabrana dela

Na kraju izlaganja, Marković je rekao da je namera njegovih saradnika i njegova da do 2018. godine izdaju sabrana dela Arčibalda Rajsa u 10 knjiga, a da u idućoj 2015. izdaju njegove tekstove na francuskom jeziku, eventualno i na engleskom i nemačkom, tako da će, sem velikog rada koji će uložiti u taj projekat, pokušati istovremeno i da podstaknu pripadnike srpske zajednice u Švajcarskoj, Srpsku pravoslavnu crkvu i državu Srbiju na to da se prikupe novčana sredstva za jedan tako zahtevan poduhvat.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here