Vesti
UVEK U MISLIMA DOBRIH LjUDI: Bajra Suljević

Skoro da ne prođe dan, a da na adresu nekog od brojnih štićenika Humanitarnog mosta “Vesti” u Raškoj oblasti Sandžaku ne stigne neka od donacija naših čitalaca iz dalekog sveta. Istina, mnogo starih, bolesnih i siromašnih preživljava i opstaje zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, poreklom iz ovih krajeva, ali i iz drugih delova bivše Jugoslavije.

Isto tako, nekoliko siromašnih đaka pešaka školuje se zahvaljujući stipendijama i povremenim donacijama dobrotvora od Amerike do Australije… Da se lanac dobrote ne prekine, poslednjih dana pobrinuli su se naši čitaoci iz Švajcarske, Norveške i Australije. Tako je porodica Hodžić iz okoline Ženeve poslala ukupno 300 franaka, od čega je po 100 franaka namenila samohranoj majci Bajri Suljević iz Novog Pazara, usamljenoj baki Hamidi Bihorac iz Krnje Jele na Pešteru i teško bolesnoj Razi Vejsilović, izbeglici sa Kosova, podstanaru u Novom Pazaru. Pored ove humane porodice, donaciju od 200 evra poslala je i dobrotvorka Ana Rodić iz Osla, koja je sa po 100 evra želela da pomogne samohranom ocu dvojice nepokretnih sinova Vukomiru Tomoviću iz Novog Pazara i već pomenutoj samohranoj majci Bajri Suljević. Još 100 australijskih dolara stiglo je od bake Jele iz Melburna koja je vrednim prilogom i porukom da nisu sami, želela da podrži siromašnog ratnika sa Košara Miloša Jovanovića, njegovu bolesnu majku Rosu i sestru Marinu.

Čim su ove donacije pristigle, reporteri “Vesti” zajedno sa saradnikom humanitarcem Hidom Muratovićem, pobrinuli su se da ova pomoć što pre stigne u ruke onih kojima je namenjena. Prva koja je obradovana, bila je Novopazarka Bajra Suljević, koja sama punih 26 godina potucajući se po podstanarskim sobicama koje jedva plaća, brine o teško bolesnoj i nepokretnoj ćerki Arijeti. Nema nikakva primanja, pa uvek kuburi sa ogrevom, lekovina, namirnicama i pelenama, a ćerku ne sme da ostavi samu.

– Izdržavaju nas, prehranjuju i leče dobri ljudi, mahom iz dijaspore. Da nam nije povremenih donacija, kao što su ove iz Švajcarske i Norveške, mi bismo gladovale i zimi se smrzavale. Teško je i zahvaliti se svima na njihovoj dobroti, jer nas ona drži u životu – kaže zahvalna i hrabra Bajra.

Naglašava i da će najnoviju pomoć potrošiti za lekove i Arijetine pelene.

– I mene izdržavaju dobri ljudi, pre nekoliko godina utoplili su mi i sredili kuću, a sada povremeno dobijam pomoć koja mi omogućuje da kupim ogrev, lekove i namirnice – priča usamljena starica Hamida Bihorac iz zabite Krnje Jele na Pešteru.

Hamida Bihorac

Moli nas da prenesemo veliku zahvalnost porodici Hodžić, ali i svim drugim dobrotvorima koji je, kako kaže, drže u životu.

Pomoć od 100 franaka dobro će doći i teško bolesnoj Razi Vejsilović iz Novog Pazara za borbu protiv karcinoma, ali i za lečenje sina Seada kome je još dok je bio dete odstranjen bubreg. Svojim dobrotvorima i ona šalje velike pozdrave i neizmernu zahvalnost.

Miloš Jovanović sa majkom i sestrom

Zahvalnost do neba

Donacija od 100 australijskih dolara puno znači i bolesnom ratniku sa Košara, Milošu Jovanoviću, koji u selu Troštice podno Golije jedva preživljava sa bolesnom majkom Rosom i sestrom Marinom.

– Da nije bilo dobrih ljudi, a posebno čitalaca “Vesti”, ko zna da li bih danas uopšte bio u životu. Sa Kosova sam došao u ranama i teško bolestan, pa sam čak 18 godina živeo u bedi i nisam mogao da se lečim. Tek kada su za moje nevolje saznali saborci iz cele Srbije i dobrotvori iz dijaspore, dobio sam zdravstvenu knjižicu, otišao na prvi ozbiljniji lekarski pregled (VMA), kupio lekove i namirnice, a potom i sagradio skromnu kuću koju još nisam završio. Hvala svim dobrim ljudima, Bog im dao sreću i radost u životu! I ovu donaciju potrošiću za lečenje, a baka Jeli šaljem zahvalnost do neba – poručuje Miloš.

Bajri i Vukomiru najteže

Poznati dobrotvor Hido Muratović, kaže da je svim nevoljnicima u ovom kraju teško i da svima valja pomoći, ali da je najteže Bajri Suljević i Vukomiru Tomoviću, jer decenijama sami i bez ikakvih prihoda brinu o nepokretnoj deci.

– Oni su mučenici i heroji, nikada ih ne smemo zaboraviti i ostaviti same. Bog je hteo da se nađu u ovakvoj situaciji i zato pozivam dobre ljude da im i ubuduće pomažu – poručuje poznati humanitarac.

Kako kaže Vukomir Tomović, njemu i njegovim sinovima Ivanu i Predragu, svaka pomoć zlata vredi.

– Zlatno je i ovih 100 evra iz Norveške, jer će nam omogućiti da kupimo najneophodnije lekove i da izmirimo bar deo duga za struju – ističe Vukomir Tomović iz Novog Pazara.

Svima koji mu pomažu poslednjih godina šalje veliku zahvalnost i želju za dobro zdravlje.