EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Kremlj namerava da sačeka rezultate rasprave o predlogu za nove sankcije Rusiji u američkom Kongresu zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim pre nego što reaguje na ovu inicijativu, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

– Vidimo, da tako kažemo, stalne sankcione reflekse američkih zakonodavaca. Znate da smatramo takve pristupe neprihvatljivim uopšte u bilateralnim odnosima kroz prizmu nekog sankcionog pritiska – rekao je Peskov novinarima.

Istovremeno je primetio da će u Kongresu uslediti „neke rasprave po ovom pitanju. Hajde da sačekamo i vidimo u kom pravcu će se te rasprave odvijati“.

Portparol je istakao da ova situacija nije razlog za hitnu reakciju predsednika Rusije Vladimira Putina, ali da bi mogli da mu postave pitanje o tome u okviru razgovora na nekom događaju, ako to pitanje ostane aktuelno.

Peskov je podsetio da je stav Rusije o ovom slučaju ranije izneo ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je istakao neprihvatljivost optužbi protiv Moskve.

„Ne nameravamo da uzimamo u obzir takve izjave o primeni naših zakona na one koji ih krše, na presude našeg ruskog suda. Spremni smo da objašnjavamo ove teme, ali nismo spremni ni sa kim da o njima raspravljamo“.

Ranije je saopšteno da je šest američkih senatora podnelo je američkom Kongresu predlog zakona o uvođenju sankcija ruskim zvaničnicima u vezi sa situacijom sa opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here