pixabay.com

Kad je reč o ekonomskim odnosima između Rusije i Srbije, može se sreći da se oni uspešno razvijaju.

Ta saradnja je veoma razvijena u svim oblastima, posebno u trgovinskoj, investicionoj, energetskoj, poljoprivrednoj, vojnoj i vojno-tehničkoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj oblasti, ali i u sferi izgradnje železničke infrastrukture. Podaci Privredne komore Srbije dostavljeni “Vestima” pokazuju da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Ruske Federacije u prva tri meseca ove godine bila 863 miliona dolara, od čega je naš izvoz bio 242,8 miliona, a uvoz 620,2 miliona dolara. U odnosu na prva tri meseca 2021, izvoz iz Srbije je smanjen za sedam odsto, dok je uvoz povećan sa 301,6 miliona na 620,2 miliona dolara ili za 105,6 odsto.

Prema rečima direktora predstavništva PKS-a u Moskvi Dejana Delića vodeći proizvodi u izvozu iz Srbije u prvom kvartalu 2022. bile su sveže jabuke i one su činile devet odsto ukupnog izvoza, dok su po četiri odsto u izvozu učestvovali hula-hop čarape, nove spoljne pneumatske gume za putničke automobile, preparati za pranje i čišćenje i lekovi. Po tri odsto u izvozu učestvuju hartija i karton i smrznute višnje bez šećera. Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz RF, naglašava naš sagovornik, jesu prirodni gas, koji čini 40 odsto ukupnog uvoza, sirova nafta i ulja od bitumenoznih minerala na koje odlazi 11 odsto uvoza. Iz Srbije se u Rusiju izvozi i soja, kukuruz, jagode, mladi sir, ženske gaćice, a od njih uvozimo mineralna i hemijska đubriva, rude gvožđa, urea, duvan i cigarete.

Trgovina s Rusijom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni naše zemlje sa svetom, kaže Delić, u prošloj godini činila je 3,8 odsto kada se radi o izvozu, a 5,4 odsto uvoza. U 2020. taj odnos je bio 4,6 odsto izvoza i šest odsto uvoza, dok je 2019. izvoz u Rusiju činio pet odsto, a uvoz 9,7 odsto. On dodaje i da na teritoriji Srbije registrovano 816 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici ruski državljani odnosno pravna lica registrovana u Ruskoj Federaciji.

Srbija je kako navode u PKS-u i potpisnica velikog broja međudržavnih sporazuma sa RF.

Najznačajniji partner

Dejan Delić podseća i da Srbija od 10. jula prošle godine primenjuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije (EAEU) – Rusijom, Belorusijoma, Kazahstanom, Jermenijoma i Krigistanom.

– Kada posmatramo strukturu razmene Srbije i EAEU, očigledno je da je RF najznačajniji trgovinski partner Srbije sa učešćem od 93 odsto u izvozu Srbije na tržište te unije i oko 90 odsto uvoza sa ovog tržišta. Stoga i strukura razmene sa Unijom odgovara strukturi razmene sa Rusijom – kazao je on.