EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Privrženi smo srpskoj zajednici: Norbert Hofer

Norbert Hofer, lider Slobodarske partije Austrije (FPOe), ističe da je ta stranka i dalje privržena Srbima i da prijateljstvo sa srpskim narodom ne zavisi samo od jedne osobe u stranci.

Što se dijaloga Beograda i Prištine tiče smatra da je EU pokazala da nije bila u stanju da pronađe rešenje, te da bi možda trebalo potragu za solucijom vratiti u okrilje UN.

Koliko su važni predstojeći izbori za Austriju?

– Ovi izbori predstavljaju odluku budućeg kursa kojim će se kretati Austrija. Želimo li da nastavimo započeti i veoma uspešan tirkiznoplavi put ili ćemo se upustiti u zeleno-pink-crveni eksperiment.

Za šta se zalaže FPOe?

– FPOe je stranka socijalne domovine i zalaže se za poresko rasterećenje stanovništva, za socijalni mir i bezbednost granica.

Zašto bi Austrijanci srpskog porekla trebalo da glasaju za FPOe?

– Za razliku od drugih partija u Austriji FPOe se zalaže za osnovne vrednosti hrišćanstva i odbija politički islam. Srbi su, sa svojom hrišćanskom tradicijom, saveznici u borbi protiv islama.

Da li je FPOe posle povlačenja Hajnca Kristijana Štrahea ostala i dalje stranka koja je prijatelj Srba?

– Naše prijateljstvo sa Srbima ne zavisi samo od jedne osobe, već odgovara našem osnovnom stavu.

Treba li Srbija da postane članica EU?

– FPOe je stranka koja se oduvek izjašnjavala za što skoriji prijem Srbije u EU i taj stav je zastupala i u Briselu.

Kosovo je jedna od najtežih tema u Evropi. Dijalog Beograda i Prištine zbog taksi koje je uvelo Kosovo je blokiran. Šta EU može da učini i ponovo unese dinamiku u rešavanje ovog pitanja?

– Posle uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine od strane Prištine situacija između Beograda i Prištine dodatno se pogoršala. Time Priština pokazuje nespremnost i nerazumevanje za kompromisno rešenje ovog ozbiljnog problema. Neophodno je da Priština povuče svoje mere kako bi se dijalog nastavio. Sada je EU na potezu i trebalo bi konačno da natera Prištinu da ukine takse. EU za to ima na raspolaganju brojne mehanizme koje može u svako doba da primeni. Kako ne bi izgubila svoju verodostojnost EU treba što pre da deluje.

EU je Prištinu pozvala u više navrata da ukine takse, ali se ništa nije desilo, da li je Unija i dalje delotvorna na Balkanu?

– EU može, kada želi, određenim političkim mehanizmima, kao što su na primer sankcije, da izvrši pritisak.

Da li bi rešavanje problema Kosova trebalo, pošto EU nije uspela da nađe soluciju, da se vrati pod okrilje UN?

– Do sada, nažalost, EU nije bila uspešna i zbog toga bi UN možda bile adekvatnija adresa za rešenje ovog problema. Istovremeno želim sve uključene da podsetim na bitnost pridržavanja i ispunjenja svojih obaveza iz Rezolucije UN 1244.

Da li biste podržali svako rešenje koje proistekne iz pregovora Beograda i Prištine, a tako i korekciju granica?

– Mi ćemo pozdraviti svako razumno rešenje koje proiziđe iz dijaloga Beograda i Prištine. Ako dođe do korekcije granica između Srbije i Kosova, postavlja se pitanje koje posledice ta odluka ima u vezi Bosne i Hercegovine.

Šta bi bilo najbolje rešenje kosovskog problema?

– Najbolje rešenje kosovskog problema je ono rešenje sa kojim bi se usaglasile obe strane i bile zadovoljne, bez ikakvog ucenjivanja sa kojima je Srbija često bila suočena.

Nemanja je naš ambasador

Koliko je za vašu stranku važan Nemanja Damnjanović, poslanik srpskog porekla?

– Damnjanović je takoreći naš ambasador u srpskoj zajednici u Austriji. Njemu možemo zahvaliti što je odnos FPOe
i Srba, kako u Austriji, a tako i Srbiji odličan.

Beograd može da trguje sa svima

Ima li Srbija pravo, do članstva u EU, da sklapa bilateralne trgovinske sporazume, kao što planira sa Evroazijskom unijom, pošto Brisel smatra da Srbija na to nema pravo, a Beograd kaže da je članstvo još daleko i da treba da radi na razvoju privrede?

– Svaka zemlja koja nije članica EU ima slobodu da donosi odluke o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma. U ovom konkretnom slučaju EU ne sme kritikovati Srbiju jer privredi Srbije treba još mnogo da nadoknadi zaostatak koji ima kako bi mogla da stigne privrede zemalja članica EU. Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije ne donosi nikakve negativne posledice po EU, štaviše mogao bi u budućnosti doneti prednosti za sve.