Tanjug/AP
Neredi u Tbilisiju

Demonstranti u Tbilisiju su isprovocirani posetom ruskog poslanika pokušali da upadnu u parlament Gruzije, probivši kordon policije. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima. Skoro 70 osoba je povređeno u neredima.

Do meteža je došlo iznenada posle govora poslanika ruske Dume Sergeja Gavrilova a prethodno je održan veliki skup ispred zdanja parlamenta.

Dvojica demonstranata su povređena gumenim mecima.

Prema navodima stranih agencija koje citiraju savetnika gruzijskog premijera, 39 policajaca je povređeno, a 30 učesnika protesta je smešteno u bolnice.

– U iščekivanju pregovora sa vladom policija je upotrebila silu protiv nas. Sve ovo se dešava jer je vlada pozvala ruskog poslanika Sergeja Gavrilova koji podržava otcepljnje naših regiona. On mrzi sve što je gruzijsko. Apelovali smo na vladu da mu ne dozvoli dolazak u Gruziju. On ne samo da je prešao našu granicu već je i sedeo u parlamentu na mestu predsednika Skupštine. Ovo je najveće poniženje za naš narod, zato su građani ovde uprskos suzavcu i gumenim mecima koje policija ispaljuje – naveo je predstavnik opozicione partije Evropska Gruzija Gigi Ugulava.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili nazvala je Rusiju “neprijateljem i okupatorom” čija, kako je navela, peta kolona stoji iza nasilnih nemira i upozorila na rizik od podele bivše sovjetske države, prenosi Rojters.

Ruski uticaj u Gruziji ostaje politički osetljivo pitanje. Dve zemlje od rata 2008. godine nemaju diplomatske odnose a Moskva priznaje nezavisnost dva otcepljena regiona, Južne Osetije i Abhazije, gde se sada nalaze ruske trupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here