Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska Crnomorska flota

Novinar časopisa “Nešenel interest” Sebastijan Roblin objavio je spisak ruskih brodova koji, po njegovom mišljenju, u potpunosti dominiraju Crnim morem.

Prvi ratni brod koji se pominje u članku je raketna krstarica “Moskva” – glavni brod Crnomorske flote ruske mornarice. Njegova dužina je 186 metara, što je više od dva fudbalska terena. U članku se ističe da je brod napravljen za uništavanje nosača aviona.

Ipak, autor smatra da je vodeći brod serije 11356, fregata “Admiral Grigorovič”, još važniji za Crnomorsku flotu.

“Ovaj brod sa deplasmanom od četiri hiljade tona napravljen je korišćenjem stelt tehnologije i opremljen je radarskom zaštitom”, naglasio je Roblin.

Osim toga, borbenu moć flote povećavaju raketni čamci projekta “Molnija” koji se, kako je primetio autor, mogu činiti manje impresivnim. Međutim, oni su opremljeni krstarećim raketama P-270 “Moskit”, koje lete do ciljeva na udaljenosti od skoro 300 kilometara brzinom skoro tri puta većom od brzine zvuka.

Ruska mornarica

U članku se takođe pominju i podmornice projekta 636 “Varšavjanka”, koje se ističu nevidljivošću i pogodne su za blisko patroliranje u plitkim delovima Crnog mora.

Autor je zaključio da Crnomorska flota verovatno nema veliki broj ogromnih ratnih brodova, ali su u njenom sastavu male, neupadljive platforme koje mogu ugroziti protivnika na znatnoj udaljenosti.

1 KOMENTAR

  1. Шта ће велики брод у тесном акваторију. И Москва је превелика. Имају обалу са које могу да развале по Црном мору, да га учине да прокључа.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime