pixabay.com
Američki avioni F-35

SAD neće moći da se suprotstave Rusiji i Kini u mogućem ratu zbog nedostatka stelt-lovaca, piše časopis “Nešenel interest”.

Prema navodima autora članka Krisa Ozborna, američko ratno vazduhoplovstvo u celini ima manjak lovaca pete generacije, uprkos činjenici što su tu i F-35 i F-22.

On smatra da glavni deo avio-parka čine avioni četvrte generacije koji nisu u stanju da neprimetno prodru u vazdušni prostor protivnika, uzimajući u obzir dostignuća i ruskih i kineskih sistema protivavzduhoplovne odbrane.

Za nadmoć u vazdušnoj borbi su potrebni brzina, neprimetnost i manevarske sposobnosti, skrenuo je pažnju autor.

Stav Ozborna deli i bivši pilot F-15 i general ratnog vazduhoplovstva Dejvid Deptula.

– Američkom ratnom vazduhoplovstvu su potrebni avioni koji mogu da prodru u zone PVO protivnika – smatra on.

Prema mišljenju generala, kineski sistemi HKu-9 i ruski sistemi S-400 zaista mogu da naprave problem zbog nedovoljnog broja američkih aviona.

Istovremeno, Deptula smatra da Rusija i Kina povećavaju flotu aviona pete generacije kao što su Su-57 i J-31 jer, kako je rekao, američki lovci četvrte generacije teško da mogu da pobede u vazdušnoj borbi.

Ranije je “Nešenel interest” pisao da američki stelt-lovciF-22 i F-35 imaju brojne nedostatke koji ih čine ranjivim za protivnika, kao i da su neke američke letelice lak plen za ruskog lovca Su-57.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here