Lična arhiva
Nevreme odnelo pola krova porodične kuće Pap

Uprkos pomoći koja bi im povremeno stizala od naših plemenitih čitalaca i omogućila siromašnoj porodici Pap iz Mužlje kod Zrenjanina da preživi najteže dane, oni su višom silom nastavili da se nižu. U ovom slučaju, za njihovu nesreću kriv je olujni vetar koji ih je ostavio bez krova nad celom prostorijom dela kuće.

Ne može više na noge: Zvezdana Pap

– Taman kada uspemo da rešimo poneki od gorućih problema i neku muku koja nas pritiska, dogodi se nešto nepredviđeno i opet nas baci na kolena. Nije dovoljno što je većina nas bolesna i što jedva sastavljamo kraj s krajem, već mora i nešto dodatno da nam se dogodi i podseti nas koliko smo nemoćni. Pre dve godine, olujni vetar je oštetio kuću koju sam samo zahvaljujući plemenitim čitaocima “Vesti” i sopstvenim naporima uspeo da rešim, a sada nas je ponovo zadesila ista nevolja na drugom delu kuće – započeo je priču glava porodice Janoš Pap i dodao:

– Dovijao sam se kako sam znao i umeo, popravio sam šta i kako sam mogao, ali više se nema kud. Nemam novca za građevinski materijal da bi dovršio popravku krova. Oluja je bila strašna, mislio sam, nema nam spasa. Ode cela kuća… Mada ruku na srce i naša kuća je toliko stara, da nije i neko čudo što nam se ovo ponovo dogodilo.

Osim sina Petera, Janoševa deca nisu u stanju da obavljaju bilo kakav posao, jer je njih troje mentalno zaostalo. Ćerka Julijana pokušava da zameni majku Zvezdanu, obolelu od multiple skleroze u obavljanju kućnih poslova, ali to teško ide.

– Zvezdani je već toliko loše, da ne može na noge. Uglavnom ja kuvam, perem sudove, spremam po kući… Ali, to je krst koji moram da nosim. Sramota nas je više i da pričamo o tome i molimo za pomoć, ali nemamo kud. Taman nas obasja zračak nade i sreće kada rešimo bar neku sirotinjsku muku, a onda se na nas svali još gora nesreća. Ako neko može da nam pomogne, biću mu zahvalan do groba – navodi Janoš.

Ne zaboravlja ni sve ono što su za njega i njegovu porodicu ranije učinili dobrotvori širom sveta.

– Nikada nećemo moći dovoljno da se zahvalimo našim dobročiniteljima koji nas nisu zaboravili ni posle mnogo vremena. Neka im Bog podari sve što požele. Posebnu zahvalnost dugujemo divnoj Rajki Tarlać iz Sidneja zajedno sa prijateljima, koja nas se uvek seti, a uz nju i još neki dobri ljudi bez kojih bi naš život bio još teži – iskreno će Janoš.

Kontakt

– Nažalost, bolesti i sirotinje ima na sve strane, a posla je sve manje, samo povremenog i iscrpljujućeg za minimalnu nadoknadu. Da nam nije baštice koju obrađujemo, ne smem ni da zamislim šta bi bilo sa nama do sada – naveo je Janoš.

Ko može i želi da pomogne ovom siromašku i njegovoj porodici, može stupiti sa njim u kontakt putem telefona na broj: 00381 60 029 05 59, adresa: Ulica braće Fugaroši 97, 23.000 Mužlja kod Zrenjanina. Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.