pixabay.com

Austrijski milijarder Rene Benko rešio je da ubuduće njegove robne kuće Karštat i Kaufhof posluju pod samo jednim imenom: GALERIJA.

Tako će dva brenda poznata i van granica Nemačke biti ugašena, ali se ne radi samo o imenima mada će mnogi kupci žaliti za njima jer su bila zaštitni znak dobro razrađenog lanca koji je Benko stavio pod kapu svog lane osnovanog koncerna SIGNA. U onlajn ponudi već uveliko ovaj koncern posluje pod imenom Galeria.de.

Galerija je poodavno u upotrebi kao dodatno ime uz pomenute robne kuće, ali bi sada trebalo da po mišljenju menadžmenta pomogne oko prevladavanja krize sa koronom koja je ozbiljno smanjila promet. Zaključak na najvišem nivou u koncernu je da tradicionalna imena Karštat i Kaufhof – “nemaju budućnost”.

To tvrdi prvi čovek ovog koncerna Miguel Milenbah najavljujući novi start ove firme već od jeseni.

– Mi ćemo krajem oktobra zvanično predstaviti našu strategiju sa novim konceptom “GALERIA 2.0”, poverio je Milenbah vodećem nemačkom ekonomskom dnevniku Handelsblat. Dodao je da će sve to srednjoročno koštati koncern oko 600 miliona evra.

Ubuduće će poslovati tri tipa robnih kuća, a 60 od ukupno 131 će biti kompletno renovirane. Izbaciće iz svog sastava servise i tako proširiti prostor za prodaju robe.

Ogromni gubici

Zbog “zaključavanja” tokom kritičnih meseci širenja zaraze koncern je bio na gubitku oko 1,8 milijardi evra. Zato sada traže od države i drugi kredit jer su sa prvim od 460 miliona evra pokrili prazninu u kasama zbog korone.