Nestanak Anasazi Indijanaca

0

Građevine u Nacionalnom parku Mesa Verde su dokaz postojanja drevne civilizacije
 

Anasazi u prevodu znači drevni narod, a reč je o populaciji koja je, kako se procenjuje, brojala samo 20.000 stanovnika. Sama civilizacija kao civilizacija nije toliko misteriozna koliko je nedokučivo na koji način i zbog čega je nestala i to – preko noći.

 

Naime, ostaci ognjišta govore da se kataklizma desila odjednom. Ovome svedoče netaknute dragocenosti, nepojedene večere, velike zalihe hrane i pića. Sve ukazuje na to da nisu imali vremena za razmišljanje, spremanje, bežanje.

 

Kameni putevi

Anastazi su u svom gradu izgradili stotine kilometara kamenih puteva koji su, na nekim mestima, široki i po deset metara. Nije poznato čemu su ovi putevi služili, obzirom na to da ovaj narod nije znao za točak. Dakle, nisu pronađena nikakva vozila, ali put je bio spreman. Za koga?

Jednostavno, krah se desio u trenutku, a oni su netragom nestali. Nije pronađen nijedan ostatak tela, skelet ili bilo šta slično što bi pomoglo u rasvetljavanju ove misterije.

Teren gde se su živeli Anasazi Indijanci je nepristupačan. Surovo i pusto okruženje ukazuje na to da nisu mogli biti žrtve nenadanog napada nekog neprijateljskog plemena. Nije pronađen nijedan skelet, pa to misteriju čini još većom.

 

Postoje verovanja da su oni imali mogućnost da komuniciraju na daljinu. Ako se ovome doda i veliko građevinsko umeće, ostaci urbanistički organizovanog grada, opservatorije, napredan sistem za navodnjavanje, razvijena poljoprivreda… sve ovo govori da je reč o civilizaciji koja je vladala posebnim veštinama koje su nama nepoznate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here