Nestanak dinosaurusa

0

dinoleaks.com
 

Jedna od teorija je da su dinosaurusi izumrli jer nisu mogli da se prilagode klimatskim promenama. Međutim, ova pretpostavka nije uverljiva jer se promene nisu desile iznenada kao što se desio nestanak ovih živih bića koja su tada živela na zemlji. Između ostalih, interesantna je teorija da je ova rasa izumrla jer su njihova jaja iz kojih su se legli, bila nesposobna za život.

Do ove teorije se došlo kada su u južnoj Francuskoj pronađena jaja dinosaurusa koja su imala neobično tanku ljusku. Ova ideja ne daje odgovor na pitanje da li je moguće da je isti problem, istovremeno zadesio sve vrste dinosaurusa koji su tada živeli na zemlji.

Neodrživa teorija

Postoji i ideja da su dinosaurusi izumrli zbog toga što su bili suviše veliki. Ni ova teorija ne može da se održi zbog same činjenice da nisu svi dinosaurusi bili džinovskog rasta. A zna se da su izumrli i oni najmanji.

Postoji pretpostavka da je do izumiranja došlo zbog ostarelosti rase. Ova teorija je više u domenu filozofije nego prave nauke jer nema nikakvih dokaza koji bi to potkrepili. U poslednje vreme, jedna od najinteresantnijih teorija je da je do pomora došlo zbog promene zemljinog magnetnog polja.

Naime, istraživanja su pokazala da se Zemljino magnetno polje s vremena na vreme menjalo. Zapaženo je da je tokom tih promena dolazilo do izumiranja nekih mikroskopskih morskih organizama. Iz ovoga je proistekla pretpostavka da se upravo to desilo i sa dinosaurusima, ali ne postoji jasno objašnjenje na koji način je, zapravo, ova promena ubila mikroorganizme, a onda i dinosauruse.

Postoji mnogo teorija o izumiranju dinosaurusa i ni jedna nije do kraja dokazana. Jedna od najvećih misterija je zbog čega su samo dinosaurusi nestali, a opstale su neke druge vrste, kao što su, na primer, krokodili. Ostaje misterije na šta su to krokodili bili imuni, dok je za dinosauruse to bilo smrtonosno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here