Nestao misteriozni posetilac groba Edgara Alana Poa

0

 

Tužna što je ove godine spomenik ostao prazan studentkinja Sintija Pelajo je donela tri ruže i flašu konjaka umesto misterioznog posetioca

Tajanstveni "nazdravljač Pou" ostavio je zagonetni "poklon" na pesnikovom grobu prvi put 1949. (na stotu godišnjicu njegove smrti) i od tada ni jedan pesnikov rođendan nije prošao bez tri ruže (pretpostavlja se da su za Poa, njegovu suprugu Virdžiniju i taštu, tri osobe pokopane u isti grob) i pola boce konjaka (za koju niko nema pojma šta bi trebalo da znači).

 

Ali ove godine, za 201. Poov rođendan, na baltimorskom groblju Vestminster Hol ostavljača ruža i konjaka nije bilo. O njemu se ne zna ništa, osim (po jednoj od nekoliko zagonetnih poruka koje je ostavljao za vreme nekih poseta) da je originalni posetilac umro 1998. godine, a da je "dužnost" preuzeo njegov sin.

Brojni obožavaoci Edgara Alana Poa i ljubitelji legende o tajanstvenom ostavljanju ruža i konjaka vrlo su razočarani i ne znaju šta da misle. Neki su doputovali izdaleka samo da bi videli tajanstveni lik zamaskiran u ogrtač s kapuljačom kako ostavlja cveće i piće.

Džef Džouns, kustos Poovog muzeja koji čuva brojne ostavljene ruže i boce konjaka, se nada da će se tajanstveni posetilac dogodine ipak pojaviti, i da neće biti onako kako je gavran rekao u najpoznatijoj Poovoj pesmi.

 

I taj Gavran, ćuteć samo, još je tamo, još je tamo,
Na Palade kip je seo, što se iznad vrata diže,
Oči su mu slika prava zloduha što sniva, spava,
Svetlost, što ga obasjava, na dnu njegovu senu riše,
Moja duša iz tih sena, što mi celu sobu skriše

Ustat neće – nikad više!

 

Poslednja strofa pesme "Gavran"

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here