Nestao putnički avion Er Azije sa 162 putnika

0

wikipedia.org
Nestao avion Er Azije

 

Malezija i Singapur odmah su pokrenuli potragu i spasilačku operaciju, ali već više od sedam sati nema ni traga od aviona.

Er Azija, regionalna niskotarifna avio kompanija koju je 2001. osnovao malezijski biznismen Toni Fernandes, saopštila je da je avion Erbas A320-200 leteo na predviđenoj ruti, kada je zatražio promenu kursa zbog vremenskih uslova. Kontakt s letelicom izgubljen je dok je bila pod kontrolom indonežanske kontrole letenja.

Ta kompanija, koja radi u većini zemalja jugoistočne Azije i odnedavno u Indiji, nikada pre nije izgubila avion, i dobro je kotirana u bezbednosnom smislu.

"Ne usuđujemo se da pretpostavimo šta se desilo, osim da je (avion) izgubio kontakt", rekao je novinarima Džoko Murdžatmodžo, vršilac dužnosti generalnog direktora indonežanskog transporta.

On je dodao da je poslednja komunikacija između pilota i kontrole leta bila u 1.13 po srednjoevropskom vremenu, kada je pilot zatražio da skrene levo i da se popne više, kako bi izbegao oblake.

Murdžatmodžo je naveo i da iz pilotske kabine nije poslat signal za uzbunu.

Kontakt je izgubljen 42 minuta pošto je avion poleteo sa aerodroma u Surabaji, odnosno sat vremena pre nego što je, po redu vožnje, trebalo da sleti na singapurski aerodrom.

U avionu su bila dva pilota, pet pripadnika kabinskog osoblja i 155 putnika, uključujući i 16 dece i jednu bebu, saopštila je Er Azija.

U avionu je bilo i šest stranaca – tri Južnokorejca, i po jedan iz Singapura, Malezije i Francuske, dok su ostali putnici bili Indonežani.

Er Azija je navela i da je glavni pilot imao 6.100 letačkih sati, a prvi oficir 2.275.

Avion je bio star šest godina, a avio kompanije Er Azija, koja je lider u jugoistočnoj Aziji kada se radi o niskotarifnim kompanijama, uglavnom leti na kratkim rutama, od po nekoliko sati, povezujući velike gradove u tom regionu.

Ovo je drugi nestanak aviona u jugoistočnoj Aziji, pošto je u martu letelica avio kompanije Malezija erlajns, sa 239 ljudi, nestala na putu od Kuala Lumpura ka Pekingu. I danas se ne zna njena sudbina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here