Nesuđeni Josipovićev savetnik objavio registar boraca?

0

Rakar, poznati bloger i autor bloga pollitika.com, uhapšen je pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanja službene tajne, izjavio je novinarima portparol MUP Krunoslav Borovec.

 

Osumnjičeni: Marko Rakar
 

Borovec je izjavio da je Rakarovo hapšenje povezano s objavom registra veterana, ali i da to ne znači da je baš on objavio registar. Nakon što se sinoć na internetu pojavila stranica www.registarbranitelja.com koja je izazvala velik interes zbog čega se često urušavala, u nezvaničnim komentarima se počelo pominjati da je baš Rakar povezan s objavljivanjem registra.

On je otišao u policiju kako bi to demantovao, ali je najpre zadržan na informativnom razgovoru, pa onda i uhapšen.

Rakar je trebao da bude jedan od savetnika predsednika države, ali je nakon što se ustanovilo da je državi dužan više od milion kuna (oko 137.000 evra) za poreze i doprinose, predsednik Josipović odustao je od njegovog imenovanja.

Ministarstvo odbrane, odakle su navodno uzeti podaci korišćeni za objavljeni registar, saopštilo je da se u istragu uključila i vojna policija i vojni obaveštajci.

Hrvatski veterani besni
 

Premijerka Jadranka Kosor za celu aferu optužila je, kako je rekla, paraobaveštajnu zajednicu, dok je ministar veterana Tomislav Ivić osudio objavljivanje kao nezakonit akt.

Server zakupljen u Kanzasu, SAD

 

 

Hrvatski "Jutarnji list" je došao do podatka da je jedna ili više osoba 29. marta na serveru u Kanzasu u Sjedinjenim Američkim Državama za 6 američka dolara zakupila prazan prostor i registrovala domen registarbranitelja.com. List piše da to ukazuje da su bili svesni da bi njihova stranica mogla biti odmah ugašena ukoliko bi bila registrovana na nekom serveru u Hrvatskoj.

Predsednik Ivo Josipović objavljivanje registra ocenio je kao nasrtaj na pravnu državu, dodavši da on lično jeste za objavljivanje registra, ali na zakonit način.
Za razliku od rukovodilaca veteranskih udruženja koje bije glas da imaju velike privilegije i koji su očekivano osudili objavljivanje, opozicioni političari objavljivanje popisa veterana ocenili su potrebnim, uz ogradu da treba biti zakonski provedeno.

"Onaj ko je objavio Registar počinio je više krivičnih dela i preti mu zatvor“, poručeno je iz hrvatske Vlade. Navodno je reč o podacima starim tri godine, što znači da je možda neko još tada došao do njih, i do sada ih “čuvao” čekajući pravi trenutak za objavljivanje.

 

Ministarstvo branitelja koje je objavljivanje Registra osudilo kao protivzakonit i protivustavan čin, priznalo je da je reč o podacima koji su korišćeni za izradu jedinstvenog registra.

Objavljivanje registra najoštrije su osudili čelni ljudi većeg dela veteranskih druženja. Hrvatski predsednik Ivo Josipović i opozicioni političari u hrvatskoj su rekli  da se registar učini javnim, iako je to, kako je rekao Josipović, trebalo učiniti na zakonit način.

 

Hrvatski mediji su se bavili i time ko se sve nalazi na ovom spisku, pa su otkrili da prema tim podacima članovi hrvatske vlade zajedno imaju 73 meseca ili nešto više od šest godina braniteljskog staža.

 

Pola od toga su ministri-lekari, kojima je ppo odluci Ministarstva radni staž za vreme rata registrovan kao braniteljski. Branitelji su bili ministri Darko Milinović, Ivan Šuker, Petar Čobanković, Božidar Pankretić, Božidar Kalmeta, Damir Bajs, Ivan Šimonović, i Tomislav Ivić. Premijerka Jadranka Kosor nije u braniteljskom registru.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here