Tanjug
Posetila Alžir: Mila Turajlić na promociji

Dokumentarni diptih “Nesvrstani i filmske gerile”, autorke Mile Turajlić, biće prikazan do 22. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U prvoj nedelji prikazivanja između projekcija biće održani i razgovori sa autorkom. Projekcije u DKC pratiće izložba “Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus”, koja će u subotu, 18.

marta, biti otvorena u Muzeju afričke umetnosti. Kustosi izložbe su Mila Turajlić, Maja Medić, Ana Knežević i Emilija Epštajn.

Mila Turajić, ističe da je nakon što je predstavila diptih na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu imala priliku da ode u Alžir, što bi veruje Stevanu Labudoviću bila najdraža projekcija.

– Film je na Festivalu angažovanog filma u Alžiru osvojio Grand Pri, učesnici koji su bili deo filma Filmske gerile su došli na projekciju, obratili se publici i to je bilo veoma emotivno. Prošle nedelje je bila premijera filma u Njujorku, tako da je ovaj diptih počeo da živi bioskopski život. Mnogo mi je bilo važno da se vratim u Beograd i da osmislim koncept u okviru koga ću svako veče da budem tu i da se susretnem sa publikom jer ovi filmovi otvaraju dosta tema – kaže autorka i dodaje:

– Pritom se i veoma lepo namestilo da je stigao i poziv od Muzeja afričke umetnosti da osmislimo i muzejski deo ovog projekta, jer priča o Stevanu Labudoviću od inicijalne filmske ideje je postala jedan koncept koji smo nazvali Filmski žurnali Nesvrstanih u saradnji sa Filmskim novostima i da je ovo jedan pravi umetničko-istraživački poduhvat. Mi ne stajemo na ovome već nastavljamo da istražujemo i skeniramo filmske materijale koje su snimatelji Filmskih novosti snimali za Nesvrstane zemlje. Raduje me što će publika imati priliku da na redovnom repertoaru bioskopa DKC pogleda oba filma iz diptiha o Stevanu Labudoviću. Rad na filmovima trajao je sedam godina, a u saradnji sa Filmskim novostima pronašli smo i digitalizovali materijale koji do sada nisu korišćeni, a koje je Stevan Labudović kao jedan od dva snimatelja zaduženih da prate predsednika Tita na putovanjima mira, snimio u Aziji i Africi.

Mila Turajlić je rediteljka dokumentarnih filmova. Njen prethodni dokumentarni film “Druga strana svega” premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je 32 nagrade.

Vanserijski talenat

Konfereniciji za medije prisustvovao je i Radoslav Zelenović.

– Ima mnogo ljudi koji su za života zaslužili da imaju film o sebi i o svom radu. I ta činjenica da Labudović nije doživeo premijeru filma u kome je glavni junak je nešto što ne bi trebalo da nam se često dešava. Pojavom Mile Turajlić je bilo potpuno jasno da imamo vanserijski filmski talenat. I drago mi je da je svoju karijeru opredelila prema filmskoj arhivistici. Dve stvari su u istoriji dostojanstveno ostarile, to su rokenrol i filmska traka. Činjenica da se Mila upustila u to da deo svoje karijere posveti jednom filmskom arhivu već je izrodila nekoliko fantastičnih rezultata, a to su ova dva filma – kaže Zelenović.