PKS
Nesvrstani - Poslovni forum

Zemlje okupljene u Pokret nesvrstanih veliki su ekonomski potencijal, kako pre šest decenija tako i danas, predstavljaju odličnu priliku za privredu Srbije da obnovi nekadašnje dominantne pozicije na tim velikim tržištima, u sektorima poput građevinrstva, agrara i infrastrukture do IT-ja i najsavremenijih tehnologija. Među članicama pokreta su i finansijski moćne zemlje i potencijalni ulagači u srpsku privredu, poruka je današnjeg Poslovnog foruma održanog na marginama jubilarnog skupa povodom 60 godina osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Tradicionalno dobri odnosi zemalja članica Pokreta nesvrstanih predstavljaju osnovu za dalje povezivanje naših privreda i otvaraju prostor za uravnoteženiji ekonomski rast i razvoj na globalnom planu, kao i smanjenje postojećih socijalno-ekonomskih razlika. Istovremeno, pružaju mogućnost za ujedinjenu borbu na planu ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena, što svakako predstavlja jedan od najvažnijih zadataka današnjice. Udruživanje zemalja u okviru Pokreta nije zasnivano isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i na jačanju njihove saradnje u oblasti investicija, obrazovanja, turizma, zdravstva i kulture, rekla je na otvaranju Foruma Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Nastavljajući politiku međusobnog uvažavanja i prijateljstva, Srbija je danas spona između Istoka i Zapada, zemlja koja jednako tretira svoje ekonomske partnere, i teži da svim svojim kapacitetima da doprinos globalnom prosperitetu i miru, u izazovnim okolnostima savremenog sveta. Izuzetno smo ponosni što smo zajedno sa Azerbejdžanom, kao predsedavajućim Pokreta nesvrstanih zemalja, uspeli da organizujemo ovaj jedinstveni i značajni skup, koji je okupio veliki broj svetskih državnika uprkos opšte poznatim otežavajućim uslovima“, istakla je ministarka.

Poslovni forum, koji organizuje Privredna komora Srbije, prilika je da se naši privrednici još jednom upoznaju sa značajem vanevropskih tržišta, za plasman proizvoda domaće industrije i transfer znanja i tehnologija u oblasti industrije i građevinarstva, a posebno u sektoru informacionih tehnologija, jer su mnoge od zemalja ovog Pokreta na početku digitalizacije privrede, rekao je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS. Samit, po njegovim rečima, predstavlja priliku da se i članice Pokreta nesvrstanih informišu o privrednom potencijalu Srbije, kao ekonomskom lideru u regionu Zapadnog Balkana, jer Pokret u velikoj meri čine mnogoljudne zemlje sa visokim stopama rasta. „Treba imati u vidu da tržište Nesvrstanih sada karakteriše relativno visoka konkurencija u okviru koje se takmiče velike svetske privrede, među članicama Pokreta ima i finansijski vrlo moćnih zemalja, primarno sa Bliskog Istoka i Jugoistočne Azije, i mogu se posmatrati kao potencijalni partneri za ulaganje u Srbiji“, dodao je Stanić koji je predstavnicima ekonomskog dela više od 100 deleagcija Pokreta nesvrstanih predstavio privredu Srbije i investicione mogućnosti.

O investicionom potencijalu Srbije govorio je i Nemanja Jevtović iz Razvojne agencije Srbije koji je ukazao na mogućnosti ulaganja u Srbiji posebno u sektoru poljoprivrede, turizma, automobilske industrije i nekretnina.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT predstavio je iskustvo Srbije u izgradnji digitalne infrastrukture sa fokusom na razvoj veštačke inteligencije i širokopojasnog interneta.

Nakon plenarnog dela Poslovnog foruma održan je panel o logističkim i globalnim lancima snabdevanja u post-pandemijskom svetu i bilateralni sastanci privrednika.

Učesnici foruma saglasni su da ekonomije Srbije i Zapadnog Balkana predstavljaju nezaobilazan prostor za povezivanje evropske privrede sa Bliskim Istokom, Azijom i Afrikom…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here