EPA-EFE
Benjamin Netanjahu

 Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je sinoć da odustaje od napora da formira novu vladu, a nakon što nije uspeo da obezbedi većinu u parlamentu nakon septembarskih izbora.

Netanjahu, koji se nalazi na čelu Likud partije, rekao je da vraća mandat izraelskom predsedniku Ruvenu Rivlinu, nakon što je radio, kako kaže, “na uspostavljanju vlade širokog jedinstva”, prenosi Rojters.

– Poslednjih nekoliko nedelja pokušavao sam da dovedem Beni Ganca za pregovarački sto, da formiram vladu širokog jedinstva i izbegnem nove izbore – rekao je Netanjahu.

Gancova stranka u krakom saopštenju navela je da je odlučna da formira liberalnu ujedinjenu vladu.

Rivlin je kazao da će u narednom periodu održati konsultacije sa različitim političkim strankama kako bi ih obavestio da će mandat za formiranje nove vlade dati Netanjauovom rivalu i lideru stranke Belo-Plavo Beni Gancu.

Ukoliko ni Ganc ne uspe da formira vladu, to će najverovatnije doveti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila.

Netanjahu je poslednjih 13 godina na vlasti u Izraelu, a poslednjih godina suočava se sa optužbama za korupciju, navodi Rojters ističući da ih je Netanjahu sev negirao.

Bivši komandant vojske Ganc, rekao je da neće ući u vladu u kojoj je premijer optužen za korupciju.

Na izborima održanim u septembru Netanjahuov Likud je osvojio 32 mesta u parlamentu, a partija Plavo i belo 33 od ukupno 120 mesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here