Netanijahu: Nećemo rat sa Libanom

0

Netanijahu ne teži sukobu sa Libanom
 

 

"Država Izrael ne teži nikakvom sukobu s Libanom. Izrael teži miru sa svim svojim susedima", istakao je sinoć Netanijahu.

Ministar bez portfelja Josi Peled rekao je, nešto ranije, da se ne može mirno spavati, opisijući situaciju na granici Izraela i Libana, naglasivši da se očekuje još jedna runda sukoba, ali se ne zna kada.

Godine 2006. rat je počeo kada je Izrael napao Liban iz vazduha i sa mora, nakon što su gerilci Hezbolaha oteli dva izraelska vojnika. U tom ratu poginulo je oko 1.200 ljudi u Libanu, uglavnom civila, i 60 Izraelaca, najviše vojnika.

Izrael je u leto 2006. godine više od mesec dana ratovao protiv Hezbolaha, kada je ispaljeno oko 4.000 raketa na severnu izraelsku teritoriju.

"Po mojoj proceni, shvatanju i znanju, skoro mi je jasno da je samo pitanje vremena kada će izbiti vojni sukob na severu", rekao je Peled, bivši vojni general koji ima iskustva sa sukobima u tom području.

Uz to, on je naglasio da će u slučaju izbijanja novog sukoba Izrael smatrati i Liban i Siriju odgovornim, istakavši da je svet propustio da se pozabavi Hezbolahom, dozvolivši da akumulira više oružja nego što je imao 2006. godine.

"Liban je jedina zemlja na svetu koja ima militantnu organizaciju Hezbolah, koja deluje nezavisno od vlade i koju podržavaju dve strane zemlje, iako je deo vlade", dodao je Peled, ministar iz Netanijahuovog Likuda, misleći na podršku Irana i Sirije.

Saopštenje koje je izdato posle toga u Netanijahuovom kabinetu smatra se neoubičajenim potezom. Jedan zvaničnik u kabinetu je rekao da je to odgovor na bojazan izraženu nedavno u Libanu da bi Izrael magao napasti Hezbolah.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here