EPA/Etienne Laurent
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Vođa izraelske opozicije Benjamin Netanjahu izrazio je nadu da predsednik Rusije Vladimir Putin počinje da sumnja u svoje ekspazionističke napore i najavio da bi razmotrio da li da snabde oružjem Ukrajinu ako bi ponovo postao premijer posle izbora 1. novembra.

Ta izjava, kako se čini, predstavlja odstupanje od njegovog stava, koji dugo nije menjao, da bi Izrael trebalo da bude neutralan u odnosu na rusku invaziju na Ukrajinu, imajući u vidu želju da zadrži slobodu kretanja kako bi napadao iranske mete u Siriji čije nebo kontroliše Moskva.

Na novinarsko pitanje da li veruje da Putin deluje racionalno dok širi ruske vojne operacije u Ukrajini Netanjahu je odgovorio da misli da se predsednik Rusije rukovodi “svojom vizijom o obnavljanju velikog ruskog carstva i da se nada da počinje da sumja u to”.

Bivši premijer Izraela je medjutim rekao da ne želi da se “igra psihologa”, već da bude ponovo na čelu vlade, da dobije sve informacije i da onda odluči šta, ako uopšte nešto, može da se uradi u tom sukobu van onoga što je do sada uradjeno, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je podsetio da je aktuelna vlada na udaru kritika jer odbija da snabde oružjem Ukrajinu i da je njemu nedavno postavljeno pitanje o tome, te da će razmotriti odgovor kada bude na funkciji.

“Svi mi imamo simpatije prema Ukrajini. To pitanje se čak ni ne postavlja i ja se ne razlikujem”, rekao je Netanjahu, dodavši da je od njega traženo da posreduje izmedju Rusije i Ukrajine posle izbijanja rata.

Tadašnji premijer Izraela Naftali Benet je pokušao da posreduje izmedju predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i Putina i putovao je u Moskvu i nekoliko puta razgovarao sa oba lidera, ali njegova nastojanja nisu urodila plodom i njegova vlada je počela da se osipa.

Netanjahu se ranije hvalio bliskim odnosima sa Putinom, a sada je izrazio očekivanje da će mu posredovanje ponovo biti ponudjeno ako bude opet izabran za predsednika vlade.

U intervjuu za TV mrežu MSNBC u sredu on je rekao da oružje koje Izrael isporučuje na jedno bojno polje završava u iranskin rukama i koristi se protiv Izraelaca.

On je naveo slučaj na sirijskoj strani Golanske visoravni kada je vojska naišla na oružje izraelske proizvodnje na mestu gde je pokušavala da spreči Iran da otvori drugi front identičan libanskom.

Veruje se da je mislio na incident iz 2016. godine kada je dronska tehnologija najpre prodata Rusiji, a potom iranskoj vojsci koja je dron poslala u pravcu Izraela.

Kako se veruje pozicija Izraela je zasnovana na želji da zadrži slobodu operacija u Siriji i da ne stvara probleme velikoj jevrejskoj zajednici uRusiji.

U sredu je ministar odbrane Izraela Beni Ganc naglasio da će Izrael nastaviti podršku Ukrajini, ali neće isporučiti oružane sisteme toj zemlji.

On je medjutim rekao da bi Izrael mogao da snabde Ukrajinu sistemom za upozoravanje o dolazećim napadima, poput onih koje sam koristi.

U četvrtak je premijer izraela Jair Lapid razgovarao sa ministorm odbrane Ukrajine Dmitrom Kulebom u vreme kada raste gnev Kijeva zbog odbijanja Izraela da snabde Ukrajinu oružjem.

Posle razgovora Lapid je objavio na Tviteru da je podelio sa Kulebom duboku zabrinutost zbog vojnih veza izmedju Irana i Rusije i potvrdio da Izrael stoji uz ukrajinski narod.

Lapid međutim nije pomenuo zvaničan zahtev Urajine da je Izrael snabde sa sistemima za protivvazdušnu odbranu dok traju ruski napadi uključujući i napade dronovima koje je navodno isporučio Iran.

1 COMMENT

  1. Meni licno ovo izgleda da Netanjahu zeli opet da nastavi sa cinjenjem nereda na Zemlji. Ja bih se na njegovom mestu plasio jos gore kazne od Boga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here