EPA/Etienne Laurent
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je njegova stranka na pragu velike izborne pobede i povratka na vlast.

Nakon prebrojavanja oko 70 odsto glasova, Netanjahuov konzervativni Likud i saveznici ove partije na putu su da osvoje većinu u izraelskom parlamentu – Knesetu. Kratkotrajna vladajuća koalicija premijera Jaira Lapida doživela je kolaps.

– Narod Izraela nam je na glasanju ukazao veliko poverenje. Na pragu smo veoma velike pobede – rekao je Netanjahu pred oduševljenim pristalicama u sedištu Likuda.

On je obećao da će će formirati “stabilnu, nacionalnu vladu”, a okupljeni su ga prekidali uzvicima “Bibi, kralj Izraela!”.

Delimični rezultati pokazuju da će blok koji predvodi Likud osvojiti 67 mandata u parlamentu koji čini 120 poslanika.

– Ludi žele da se stvari rade drugačije. Žele bezbednost, snagu, ne slabost. Žele diplomatsku mudrost, ali uz čvrstinu – rekao je Netanjahu.

Netanjahu, koji je smenjen sa premijerske pozicije pre nešto manje od 18 meseci, rekao je da će sačekati zvanične rezultate.

U sličnom tonu oglasio se i aktuelni premijer Lapid, koji nije priznao poraz, nego je rekao da će sačekati objavljivanje konačnih rezultata.

U Izrealu su održani peti izbori za manje od četiri godine, a politički sistem je bio blokiran od 2019. godine, kada su počeli Netanjahuovi pravni porblemi u vezi sa optužbama za korupciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here